https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_05_08_abdba081-6741-4a10-b246-3585982c8adf Foto pvs, if

Ondernemer Ashley Present leverde tiny house aan Andy Peelman, die tijdens bouw van villa bij moeder verblijft

BEVEREN - Ashley Present (34) stampte in 2022 Norwin Tiny Houses uit de grond en vestigde zich in Beveren. “Het idee borrelde drie jaar geleden op tussen pot en pint met mijn schoonbroer. In 2022 waagde ik de stap”, zegt de CEO. En met succes, zelfs Andy Peelman kwam bij hem aankloppen voor een tiny house. “Kleiner wonen, groter leven: dat is de toekomst”, zegt hij.

Tiny houses zijn hot. Ze zijn klein, snel geplaatst en door hun praktische indeling zijn ze toch voorzien van alle comfort. Een concept dat ook Ashley Present aansprak. “Vorig jaar gaf ik mijn job op en ging ik volledig voor de tiny houses”, zegt hij. Het gaat hem alvast voor de wind. In 2023 werd hij door Bouwunie gekozen tot een van de drie laureaten tot belofte van het jaar tijdens het event van De Gouden Baksteen. Maar om al die dromen waar te maken, is er ook geld nodig.

 

Foto pvs

“We haalden onlangs via crowd lending nog 250.000 euro op. Dit gaan we gebruiken om op te schalen en onze levertermijn zo klein mogelijk te houden. Nu moet je rekenen op een termijn van drie maanden na bestelling”, zegt de CEO.

67.000 euro

Tiny houses zijn populair als zorg- of recreatiewoning, maar we zien meer en meer mensen die de stap zetten naar tiny living”, zegt Ashley. Zelfs acteur Andy Peelman, die momenteel zijn droomvilla bouwt, waagde de stap en kocht bij Norwin een tiny house. “Tijdens de bouw van zijn huis woont hij met zijn gezin bij zijn moeder. Wij plaatsten in de tuin een tiny house voor haar. Zo heeft iedereen zijn privacy”, aldus de CEO.

Voor wie bewuster wil leven met een kleinere ecologische voetafdruk, is een tiny house de juiste beslissing. Maar financieel heeft het ook zo zijn voordelen. “Aan een gemiddelde prijs van 67.000 euro wordt een unit volledig afgewerkt, geleverd en geïnstalleerd”, zegt de CEO. “Een fractie van de prijs van een traditioneel huis. ‘Kleiner wonen, groter leven’, dat is de toekomst.”

 

Alle comfort van een huis op een kleine oppervlakte. Foto pvs

Ashley ziet voor de toekomst van tiny living nog twee grote struikelblokken: de financiering en de wetgeving. “Jongeren hebben het moeilijk om een hypothecaire lening aan te gaan en vooral de eigen inbreng op te hoesten. Een tiny house is dan een mooie opstap naar een grotere woning in de toekomst”, zegt hij.

“Voor de financiering ervan kunnen klanten echter geen gebruikmaken van een hypothecaire lening. Banken zijn uiterst conservatief op dat gebied. We besloten dit probleem aan te pakken en investeerders aan te trekken”, gaat hij verder. “Ik ben het tiny house-idee gaan pitchen bij diverse investeerders en kon zo Groep Coenen uit Diest overtuigen. Met hen aan boord kunnen klanten rechtstreeks bij ons hun tiny droom financieren zonder daarvoor eerst een groot bedrag te moeten sparen. Afhankelijk van de looptijd varieert de maandelijkse aflossing tussen 450 en 850 euro per maand.”

Eenpersoonsgezinnen

Groep Coenen is al 35 jaar actief in kleine huisvesting. “Meer dan ooit zien we eenpersoonsgezinnen. De huidige woningmarkt is hier niet aan aangepast. Een appartement is voor hen onbetaalbaar. Tiny houses zijn de oplossing”, zegt oprichter Guy Coenen. “We zijn de perfecte match, Ashley kan het goed verkopen en wij voorzien de financiering. Het volgende struikelblok wordt de wetgeving. De Belgische overheid heeft nog een hoop werk voor de boeg om een duidelijk wetgevend kader te scheppen voor tijdelijke, verplaatsbare woonsten.”