https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_05_07_66112e3b-c755-46a9-936c-4e1de197f97f Handelaars, horeca en Halattraction vragen inspraak in de plannen van het RUP De Bres. Foto idh

Handelaars en horeca zetten stadscentrum Halle symbolisch te koop

HALLE - Aan heel wat winkel- en horecaramen in Halle-centrum verscheen sinds zaterdag een symbolische te koop-affiche met een rouwband en een duidelijke boodschap: ‘Neen aan het RUP De Bres’. Vrijdagavond werd bovendien een lijvig bezwaarschrift ingediend.

“Het ziet er allemaal mooi uit op papier: meer beleving op het Possozplein, een meanderende Zenne, een nieuwe sporthal, een kathedraal van groen tot in het hart van de stad en verdere ontharding,… Maar voor de handelaars en de horeca is dit megalomaan plan vooral de doodsteek van de lokale handel”, zegt Jan Ghysels, raadsman van de Verenigde Handelaars en Horeca Halle.

Cijfers uit 2009

“De mobiliteit wordt nog meer een ramp dan nu al het geval is. Ouders geraken niet meer tot aan de school. Het aantal parkeerplaatsen wordt andermaal verminderd. Dan mag je nog het mooiste winkelcentrum hebben. Als mensen er niet geraken, komen ze niet. Als mensen gemakkelijker in Nijvel of Tubize geraken, is de keuze snel gemaakt.”

“Dit plan is opgesteld op basis van een studie uit 2015 die werkte met cijfermateriaal uit 2009. Maar de wereld is niet meer dezelfde. Wat ons nog het meest tegen de borst stuit, is dat handelaars en horeca nooit bij de opmaak van deze plannen zijn geconsulteerd. We vragen op zijn minst inspraak”, zegt Jan Ghysels. “De stad moet deze bezwaarschriften niet interpreteren als iets negatief. Integendeel, wij komen op voor een beter Halle met een bloeiende handel en minder leegstand.”

Carnaval en de kermis

Opvallend is dat ook carnavalsorganisator Halattraction de bezwaren van handelaars en horecauitbaters volmondig steunt. “Op het nieuwe Posozplein en in de nieuwe zone rond De Bres die de stad voor ogen heeft, zal de kermis niet meer kunnen staan, net als de marktkramers”, verduidelijkt Chris Van Houdt.

“Carnaval leeft van de kermis en die naar buiten het stadscentrum verplaatsen zal de sfeer niet ten goede komen. De foorkramers zien dat niet zitten. Ook heeft Halattraction nauwe banden met de cafébazen waarmee we altijd samenwerken tijdens Carnaval Halle. Ook hen willen we steunen.”

Om het bezwaarschrift kracht bij te zetten, zette Horeca Halle een opvallende affichecampagne op. “Het RUP De Bres betekent de doodsteek voor de Halse ondernemers. We kunnen daarom beter nu al het stadscentrum in de uitverkoop zetten”, zegt Bram Boon van Horeca Halle. Ondertussen tekenden ook een paar honderd klanten spontaan mee het bezwaarschrift van de handelaars en de horeca-uitbaters.

Halle 2019

Naast het bezwaarschrift van de Verenigde Handelaars, Horeca Halle en Halattraction dienden vorige week ook al Unizo Halle en Unizo Vlaams-Brabant een bezwaarschrift in. Dat deed ook gemeenteraadslid Yves Demanet van Halle 2019, die het kleiner aantal parkeerplaatsen, de slechtere verkeersafwikkeling in het stadscentrum en het verdwijnen van de markt vreest.