https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_05_04_9449d8c6-fa0d-4128-a2ec-877e0faae0b9 Pieter Desauw en Ines Reynaert van projectontwikkelaar Desremo. Foto cte

Bouw nieuwe kmo-zone in Eeklo gaat van start

EEKLO - Met de bouw van een nieuw bedrijvenpark voor kleine en middelgrote ondernemingen langs de Ringlaan in Eeklo komt er nog meer beweging op Kunstdal. Het bedrijventerrein, dat in 2017 met vijf hectare kon uitbreiden, is straks bijna volledig volgebouwd.

Vorig jaar kwam er al een bedrijfsverzamelgebouw op de site en eerstdaags start projectontwikkelaar Desremo met de funderingswerken van een tweede bedrijvenpark op Kunstdal. Dat is het bedrijventerrein tussen de Ring, N9 en het Schipdonkkanaal. Er komen in twee fases 20 units bij met oppervlaktes van 234 tot 1.633 vierkante meter. De eerste fase situeert zich langs de Ringlaan, fase twee komt op de site van ‘Deuren Engels’ dat na de zomer verhuist naar de eerst afgewerkte zone. In het voorjaar van 2024 moeten de nieuwe gebouwen, met ook nog eens 32 parkeerplaatsen, klaar zijn.

Kleine, lokale ondernemers

Het geplande bedrijfsverzamelgebouw is in trek. “Men staat te springen om een unit te kunnen kopen”, zeggen bestuurders Pieter Desauw en Ines Reynaert. “Fase één met dertien units is nu al volledig uitverkocht, in de tweede fase zijn er nog twee te koop. De meeste kopers zijn lokale kleine ondernemers, zoals een vloerder, elektricien, tuinaannemer…”

 

Een luchtfoto van het nieuwe bedrijvenpark: rechts zie je fase één, links ligt fase twee. Foto Desremo

“Vroeger huurden ze een hangar bij een boer of werkten ze vanuit hun eigen garage in een woonbuurt. Hier krijgen ze de functionele oppervlakte die ze willen. Ze moeten geen terrein van 800 vierkante meter meer aankopen om er een gebouw van 300 vierkante meter op te zetten, want industriegrond is schaars geworden. We besteden ook heel veel aandacht aan de architectuur.”

Het Gentse ontwerpbureau OR Architecten tekende de plannen. Intussen is ook Bellimo, een horecaspecialist en -groothandel, een paar honderd meter verder begonnen met de bouw van een nieuw magazijn.