vincent callot – awdc-01706-23012020 (1) Karla Basselier. Foto Vincent Callot

Fedustria wil ambitieus industriebeleid om maakindustrie te verankeren

Fedustria, de beroepsorganisatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie in ons land, pleit voor een ambitieus industriebeleid op lange termijn om de maakindustrie hier te kunnen blijven verankeren. Dat zegt CEO Karla Basselier woensdag. De beroepsorganisatie heeft een moeilijk jaar 2022 achter de rug, maar ziet de toekomst hoopvol tegemoet.

Naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering in Kortrijk woensdag maakt Fedustria een balans op van het voorbije jaar, met een vooruitblik naar 2023 en verder. De in 2021 ingezette omzetstijging zette zich in 2022 verder door, om in totaal uit te komen op 12 miljard euro (+11 procent). “De omzet steeg evenwel verder als gevolg van de doorrekening van de gestegen grondstoffen- en energieprijzen; in realiteit was er een daling van de volumes”, zo klinkt het.

“Sinds maart 2023 veerden het ondernemers- en consumentenvertrouwen opnieuw licht op. Fedustria verwacht een langzaam herstel van de activiteit, dat zich pas in de tweede jaarhelft effectief zal laten gevoelen”, aldus Karla Basselier, die pleit voor een ambitieus Vlaams, federaal en Europees industriebeleid op lange termijn, met een duidelijke strategie om de concurrentiekracht te versterken, de maakindustrie hier te blijven verankeren en talent aan te trekken.

LEES OOK. Voormalige kabinetschef wordt CEO Fedustria: wie is Karla Basselier, die 1.700 maakbedrijven gaat vertegenwoordigen?

“De meeste van de bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelsector zetten vandaag reeds in op innovatie, duurzaamheid en circulariteit. Als federatie ondersteunen wij hen hierin, want alle bedrijven zullen de omslag naar een circulaire economie moeten maken. Begeleiding en financiële steun van overheidswege, geflankeerd door fiscale stimuli, zijn daarbij essentieel”, zegt Basselier.

De beroepsorganisatie wil verder dat de concurrentiepositie van de bedrijven wordt beschermd door het drukken van loonkosten en de te hoge inflatie. Fedustria pleit er ook voor om het technisch en beroepsonderwijs meer te laten inzetten op duale opleidingen. “Onze bedrijven staan klaar om via mentoren leerlingen te coachen op de werkvloer”, luidt het nog.