https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_05_03_a043d311-ef65-49c5-a5f0-4ba54b8b4bc0 Zaakvoerder Noël Smets heeft in Kaffee Noël zijn werkplezier teruggevonden. Foto PVW

Horeca-icoon Noël Smets vindt zijn tweede adem in Kaffee Noël: “Mijn werkplezier 100% teruggevonden”

VILVOORDE - Noël Smets (53), een icoon van de Vilvoordse horeca, heeft de draad terug opgepikt. Met Kaffee Noël wil hij de ontgoocheling van brasserie De Met – waar hij na goed drie jaar de handdoek moest gooien wegens niet meer leefbaar – doorspoelen. Zijn trouwe klanten zijn hem alvast niet vergeten.

In september 2019 opende brasserie De Met – het pronkstuk van de Vilvoordse Grote Markt – eindelijk opnieuw de deuren. Uitbater Noël Smets keerde terug naar zijn roots, want ook tussen 1993 en 2000 baatte hij De Met al uit. Tussendoor had hij er een episode van 20 jaar in brasserie Franklin opzitten.

Maar de sterren stonden allesbehalve gunstig. Afgelopen december moest hij na goed drie jaar met onmiddellijke ingang De Met sluiten. Na een heel moeilijk parcours – hij opende een paar maanden voor corona losbarstte – hadden de energiecrisis en de torenhoge inflatie hem finaal op de knieën gekregen. “Het was niet meer haalbaar noch leefbaar. Ik ben met mijn smoel keihard tegen de muur gelopen”, klonk het moegestreden in deze krant.

Na een bezinningsperiode heeft Noël echter sinds kort toch opnieuw de draad opgepikt. Op de Mechelsesteenweg heeft hij Kaffee Noël geopend. En het concept slaat aan.

Hetzelfde cliënteel

“Het draait heel goed”, zegt een herboren Noël. “Het is opnieuw een brasserie, weliswaar met een iets beperktere kaart dan De Met. Je kan bij ons echter wel terecht voor lekkere klassiekers als stoofvlees, vol-au-vent, zeetong, entrecôte, noem maar op. Kaffee Noël sluit misschien terug iets meer aan bij de Franklin. We hebben alleszins nog steeds hetzelfde cliënteel. Het is hier dan wel een beetje een uithoekje van het centrum maar de Vilvoordenaar heeft ons zeker gevonden. Er is ook veel parkeergelegenheid.”

Kaffee Noël is een dagbrasserie. “We zijn open vanaf 10 uur en op marktdagen vanaf 8 uur. “De keuken sluit om 21 uur, wat al laat is voor Vilvoorde. Ik werk met een vaste kok en verder vul ik aan met flexi-jobbers. Zondag en maandag zijn we gesloten.”

Toffe reacties

Na een zware periode is Noël er dankzij de nieuwe zaak weer helemaal bovenop. “Ik heb mijn werkplezier 100% teruggevonden, zeker vergeleken met die moeilijke laatste maanden in De Met. Toen stond de moed me echt in de schoenen. Ik heb ook heel toffe reacties gekregen bij de heropening. De klanten stonden de eerste dag al klaar aan de deur en het is vooral leuk dat ze dan ook nog blijven terugkomen. De Vilvoordenaars zien mij duidelijk graag werken (lacht).”

“Ik ben blij dat ik terug een zaak geopend heb. Een degout van de horeca heb ik niet gekregen. Het zit ook gewoon in mijn bloed. Het is zoals in de voetbal. Soms speel je kampioen, soms sta je helemaal onderaan. Alleen jammer dat er je centen mee gemoeid zijn…”