Den Duffeleir – Elle Chocolates Foto: Chris Van Rompaey

Brouwerij Den Duffeleir en Elle Chocolates openen atelier en winkel in voormalig stationsgebouw

DUFFEL - In het voormalige stationsgebouw op de hoek van de Stationsstraat en de Spoorweglaan in Duffel openen op maandag 1 mei, tijdens de Markt voor Mensen met Talent, twee nieuwe handelszaken. Brouwerij Den Duffeleir brouwt en verkoopt er haar eigen bieren, Elle Chocolates verkoopt zelfgemaakte pralines, patisserie en ijsjes.

Het stationsgebouw van Duffel dateert uit 1931. Het deed dienst tot de zomer van 2015, toen de NMBS de loketten sloot en het station tot louter een stopplaats herleidde. Na bijna vier jaar leegstand werd het in 2019 openbaar verkocht. Bernice Slagmolen, die in de voormalige dienstwoning van de stationschef al sinds 2006 bakkerij Het Hemels Brood openhield, kocht het hele gebouw. Ondertussen bouwde zij de wachtzaal van het station om tot een bakkerij-lunchroom.

Twee ruimtes van het stationsgebouw bleven onbenut, maar daar komt nu een einde aan. Links van de wachtzaal, in de voormalige technische ruimte, openen Johan Hauquier en Nancy Van den Heuvel brouwerij Den Duffeleir. “Ik ben in 2019 bij mij thuis begonnen met het brouwen van Den Duffeleir, verwijzend naar het dialectwoord voor een inwoner uit de gemeente Duffel. Deze tripel amber die 7% volume alcohol bevat, kreeg in 2020 met de Blonde Knoop een opvolger. Daar ben ik mee begonnen tijdens de coronapandemie toen ik heel veel tijd had. De Blonde Knoop is een fruitige blonde tripel van 8,5% volume alcohol.”

Nelles Bruin

Op maandag 1 mei stelt Johan Hauquier (53) zijn derde bier voor, de Nelles Bruin. Nelles was een Duffelse dorpsfiguur uit de negentiende eeuw. Met 6% volume alcohol is dit meer een doordrinkbier met een toets van chocolade. Voortaan brouwt Johan alle drie zijn bieren in het voormalige stationsgebouw. “De ruimte bij mij thuis werd stilaan te klein. Hier in het station heb ik meer plaats, ook om klanten en bezoekers te ontvangen. Het is bovendien de bedoeling om hier proeverijen en workshops te organiseren. Mijn winkel in het station is voorlopig enkel open op vrijdagnamiddag en tot 15u op zaterdag.”

 

Niet enkel de voormalige technische ruimte van het station, maar ook de lokettenzaal krijgt een nieuwe invulling. Daar opent namelijk Elle Chocolates met als zaakvoerders Leen Van Camp (21) en Joppe Vandezande (20). “Wij leerden elkaar kennen in PIVA, waar we beiden les volgden in de afdeling chocolaterie-patisserie. We zijn vrienden gebleven en begonnen in december 2020 met het produceren van pralines die we enkel online verkochten. Daarvoor hebben we de garage van mijn ouders in Terhagen (Rumst) tot atelier omgebouwd”, vertelt Leen Van Camp.

Patisserie

“Omdat het in de zomer in die garage te warm werd om pralines te maken, schakelden we toen over op het bereiden van roomijs. Toen al droomden we van een eigen winkel met voldoende groot atelier. Dat vonden we niet zo lang geleden hier in Duffel achter de lunchroom van Het Hemels Brood. We maken hier alles zelf: pralines, patisserie en ijsjes. De patisserie is aanvullend op het gamma van Het Hemels Brood en bestaat onder meer uit macarons, koekjes, eclairs, soezen, taarten en gebakjes. Onze winkel is dagelijks open vanaf 10u, op zondag vanaf 7u”, zegt Joppe Vandezande.

 

 

Bernice Slagmolen is tevreden met haar twee huurders. “Het geheel is uniek voor Duffel en omstreken, want je vindt hier nu brood, bier, pralines en ijsjes onder één dak, en bovendien wordt bijna alles ter plaatse ambachtelijk gemaakt. Elke handelaar geeft via een raam inkijk in zijn atelier en verkoopt afzonderlijk zijn producten. Wat ook mooi is, is dat de verbruikszaal kan gebruikt worden door al de klanten.”

Stationsplein vergroenen

“De stationsomgeving wordt hierdoor opgewaardeerd en dat zal de gemeente Duffel zeker ten goede komen. Nog fijner wordt het als we toelating krijgen om ook het plein zelf te vergroenen en te ontharden, zodat er plaats komt om te picknicken of lekker lui in de zon te liggen”, besluit Bernice Slagmolen.

Of dat op korte tijd mogelijk wordt, is nog maar de vraag. “We willen dat graag helpen realiseren, maar het plein is eigendom van de NMBS. Dat betekent dat ook zij partner zijn in de gesprekken. De doorgang voor treinreizigers zal sowieso steeds gegarandeerd moeten blijven”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Isabel Glorie (N-VA).

Op maandag 1 mei zijn Brouwerij Den Duffeleir en Elle Chocolates open van 10 tot 18u. Het Hemels Brood gaat al om 7u open.

www.ellechocolates.be

www.facebook.com/BrouwerijDenDuffeleir

www.hethemelsbrood.be