KV Kortrijk visual nieuw stadion

Maleisische Forbes-miljonair en eigenaar van KV Kortrijk plakt een waarde op de club: 17,5 miljoen euro

KORTRIJK - Vincent Tan, de Maleisische multimiljonair die eigenaar is van voetbalbedrijf KV Kortrijk, heeft plannen om de club van de hand te doen, en heeft daar ook voor het eerst een bedrag op geplakt: 17,5 miljoen euro. Pro memorie: hij kocht destijds (2015) de club aan voor 5 miljoen euro, waarvan hij binnen de drie maanden al de helft (2,5 miljoen euro) had gerecupereerd door de verkoop van de twee betere spelers (Ivan Santini, Teddy Chevalier). Inmiddels zit Tan, die weinig of niet te zien was in Kortrijk en ook weinig interesse toonde, nog met een ander probleem: het triumviraat dat de club de facto leidde liet weten gezamenlijk op te stappen en het driejarig contract (2020) met hoofdsponsor AGO loopt ten einde.    

De betrokken managers (voorzitter Ronny Verhelst, manager Matthias Leterme en Freddy Vancraeynest) hebben via de website van de club hun ontslag aangekondigd. Het is een publiek geheim dat er veel onvrede bestond over de relatie – vertaald in een schrijnend gebrek aan communicatie – tussen het driemanschap en de ‘onzichtbare’ eigenaar Vincent Tan.

Eind oktober 2017 had Vincent Tan, de Maleisische multimiljonair en eigenaar van KV Kortrijk, zich op een destijds druk bijgewoonde persconferentie geëngageerd om 50 miljoen euro te investeren in een nieuw stadion voor KV Kortrijk op Evolis (zie visual). Capaciteit: 15.000 zitjes en uitbreidbaar tot 20.000. Tan ontvouwde toen zijn plan in aanwezigheid van het Kortrijkse stadsbestuur en de verantwoordelijken van Leiedal. Maar van de beloftes, de engagementen en de aankondigingen kwam gewoon niets in huis. Dat vertroebelde danig de relatie. Tan verloor ook hierdoor meer en meer geloofwaardigheid.

De Messias uit Kuala Lumpur

In mei 2015 kwam de aankondiging dat Vincent Tan het Kortrijkse voetbalbedrijf had gekocht. Hij werd toen als een soort Messias of Wilde Weldoener in huis gehaald. De 5 miljoen euro die hij op tafel legde bleek een peulschil voor de man wiens fortuin toen door het Amerikaanse blad Forbes werd geschat op 1,19 miljard dollar. Tan had onder meer zijn fortuin gemaakt in vastgoed en vooral met de beursintroductie op de Nasdaq (oktober 2014) van e-payment provider Mol Global. Na de notering kelderde het aandeel danig, omwille van minder dan vooropgestelde winst, het aftreden van de CFO en een mis gelopen communicatie over de consolidatie.

Vincent Tan begon op zijn zeventiende als bankklerk en legde de basis van zijn fortuin en imperium toen hij 29 was. Toen verwierf hij de franchising van de McDonalds-vestigingen in Maleisië. Bij de privatisering in 1985 van National Toto (zeg maar de nationale loterij van Maleisië) haalde hij ook de buit binnen. Met zijn holding Berjaya was hij ook actief in het hotelwezen. In Maleisië had hij een reputatie om u tegen te zeggen en onderhield hij al jaren nauwe banden met het politieke establishment. De voorbije jaren heeft hij, onder meer door corona, een deel van zijn fortuin zien slinken.

Op naar een nieuwe era

KV Kortrijk staat, zoveel is duidelijk, voor het begin van een nieuwe era. De ontslagnemende bestuurders hebben aangekondigd dat zij in het belang van de club hun rol blijven opnemen in afwachting van de aanduiding van hun opvolgers. Matthias Leterme was sinds 2009 actief bij KV Kortrijk, terwijl de hoog aangeschreven ondernemer Ronny Verhelst sinds 2020 het voorzitterschap bekleedt.

KV Kortrijk laat nog weten dat de geruchten als zouden twee Engelse clubs interesse tonen om de aandelen van Vincent Tan over te nemen, onjuist zijn.