Kabas – Mei Verpakkingsvrij Foto: rr

Mechelse winkel Kabas spoort klanten aan tot shoppen zonder wegwerpverpakkingen tijdens Mei Verpakkingsvrij

MECHELEN - Verschillende verpakkingsvrije winkels in Vlaanderen roepen de actie Mei Verpakkingsvrij in het leven. De Mechelse winkel Kabas is een van de trekkers van de actie en hoopt zo nog meer Mechelaars te overtuigen van verpakkingsvrij winkelen. “Het is een manier om te werken aan een gezonde en propere wereld”, klinkt het.

De campagne Mei Plasticvrij bestaat al langer, maar de verpakkingsvrije winkels in Vlaanderen gaan nog een stap verder. Ze slaan de handen in elkaar en lanceren samen de actie Mei Verpakkingsvrij. “We moeten verpakkingsmateriaal veel meer naar waarde schatten”, zeggen Peter en Anneleen, de zaakvoerders van de Mechelse winkel Kabas. “Het kan niet dat verpakkingen na het eerste gebruik meteen in de vuilnisbak, op straat of in de natuur belanden.”

Daarom willen de verpakkingsvrije winkels, op initiatief van Kabas en de Antwerpse zaak Robuust, mensen inspireren om ook verpakkingsvrij te winkelen. “De producenten hebben een grote verantwoordelijkheid, maar ook de consument kan zijn steentje bijdragen. Wij willen hen een betere keuze aanbieden. We zijn ervan overtuigd dat circulaire initiatieven als deze, waarbij klanten hun voeding verpakken in herbruikbare potten, de toekomst zijn. Want zonder wegwerpverpakkingen is er ook geen afvalprobleem.”

Maar de verpakkingsvrije winkels willen nog verder gaan. “We willen niet alleen de wegwerpverpakkingen een halt toe roepen, maar de hele voedselketen radicaal veranderen”, zegt Peter. “We streven met onze winkels naar een aanbod van eerlijke en biologische producten waarmee we de lokale economie ondersteunen. Daarom werken we samen met een gemeenschappelijk en maatschappelijk doel: mensen inspireren en zo impact hebben op de samenleving.”

Kortingen

Concreet willen de deelnemende winkels de drempels om verpakkingsvrij te winkelen verlagen. “Wie in mei komt winkelen, kan een starterspakket van hervulbare potten met korting aankopen”, klinkt het. “Je kan de potten ook onbeperkt met 10% korting komen aanvullen. Zo krijg je de kans om verschillende zaken uit het aanbod uit te proberen. Wie al klant is, krijgt drie stickers om op zijn eigen potten te kleven. Die potten kan je dan met 10% korting aanvullen.”