BZEN – Opening Antwerpen Foto: BZEN

Belgisch e-bikemerk opent eerste winkel in Antwerpen

ANTWERPEN  - De Leopoldstraat in hartje Antwerpen was donderdagnamiddag het decor voor de officiële opening van de allereerste BZEN-winkel. Het Belgische e-bikemerk produceert haar fietsen volledig in Europa en kiest voor Antwerpen als uitvalsbasis. “Antwerpen is dé fietsstad van België. Daarom geven we elke Antwerpenaar die voor 31 mei een fiets koopt in de winkel 100 euro korting”, vertelt oprichter Pierre Detry.

BZEN, be zen, oftewel ‘wees zen’. De ietwat filosofische naam slaat op het comfort dat de fiets zou bieden. Oprichter Pierre Detry is dan ook een man op een missie: elektrisch fietsen voor iedereen comfortabel maken. “Een standaard e-bike weegt al gauw 25 kilo, onze lichtste fiets amper 14 kilo. De bediening is heel simpel en de elektrische ondersteuning past zich aan je trapkracht aan. Antislip-pedalen, een riem- in plaats van kettingaandrijving en de batterij zit verwerkt in het frame. Allemaal standaard. Je manoeuvreert vlot door het verkeer. Wie wil testen, kan gerust een dagje eropuit trekken met een e-bike naar keuze.”

Antwerpen fietsstad

De Amsterdam, de Milano, de London, de namen die BZEN aan haar e-bikes geeft, spreken een internationaal karakter uit. Toch is Antwerpen de ideale uitvalsbasis, zegt Detry: “We hebben een analyse gemaakt: welke stad is dé fietsstad van België? Antwerpen stak er op elk vlak met kop en schouders bovenuit.”

Dat een prijswinnend merk van Belgische e-bikes in Antwerpen neerstrijkt, stemt schepen van Mobiliteit Koen Kennis die de feestelijke opening bijwoonde, gelukkig. “BZEN lanceert een goed, Belgisch product. Een e-bike op maat van wie in een stad fietst. Ze mikken op een niche en zijn daarmee een fijne aanvulling op het bestaande aanbod e-bikes in de stad.”

 

Bredere fietspaden

In 2020 had 15% van de Antwerpenaren een e-bike en dat cijfer neemt toe. “De Antwerpenaar ontdekt de fiets meer en meer en de stad wil dat stimuleren. We vinden het belangrijk om te blijven investeren in steeds betere infrastructuur voor de fietser”, zegt Kennis. “De fietspaden die we vandaag aanleggen zijn weer breder dan vijf jaar geleden. Nu zou BZEN enkel nog een ‘Antwerp’-model op de markt moeten brengen.”

100 euro korting

Zelfs met de verschillende leasingformules blijft een e-bike niet goedkoop. Maar BZEN geeft alvast een duwtje in de rug: 100 euro korting op elke eerste aankoop in de winkel of online voor 31 mei.