Duinkerke windmolens op zee 2

Emmanuel Macron himself zorgt voor doorbraak in de problematiek van de Franse windmolens voor de kust van Duinkerke

OOSTENDE - De zogenaamde Europese Energietop - met tal van staatsleiders - die maandag laatst plaats vond in Oostende, heeft in de coulissen nog voor een belangrijke evolutie gezorgd in het dossier van de gigantische windmolens die voor de kust van Duinkerke zouden worden gebouwd. Die windtorens - hoger dan de Eifeltoren - zouden pal in het gezichtsveld komen te liggen van de buren aan de Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort). Aan West-Vlaamse, Vlaamse en Belgische zijde stak een storm van protest op omdat de windmolens voor visuele schade zouden zorgen. Het bleef al een jaar stil rond het dossier, maar nu heeft de Franse president Macron himself voor een doorbraak gezorgd, zo bevestigen hooggeplaatste bronnen aan Made in West-Vlaanderen.      

Emmanuel Macron zou Alexander De Croo maandag laatst terzijde en bij de arm hebben genomen. Met een dubbele aankondiging. Eén: Frankrijk toont zich bereid het windmolenpark verderop – dieper in zee of verder weg van de Frans-Belgische grens – in te planten. Twee: van de twee zeevaartroutes tussen de Belgische kust (Oostende) en het Verenigd Koninkrijk zou er minstens één behouden blijven. Daarmee komt Macron expliciet tegemoet aan wat de autoriteiten in ons land al jaren vragen op basis van wederzijdse dialoog. Vincent van Quickenborne zei eerder al aan de Fransen: “Leg jullie windmolenpark 5 kilometer verder in zee en de problemen zijn grotendeels opgelost.”

Tot hiertoe kregen de Fransen vanuit Belgische hoek het verwijt dat ze gewoon hun zin deden en geen rekening hielden met de Belgische vragen. Macron brengt daar nu verandering in, zo bevestigen doorgaans goed ingelichte bronnen los van elkaar aan Made in West-Vlaanderen.

Juridische strijd

Als de Franse goodwill formeel bevestigd wordt, dan zou dat een einde stellen aan een juridische strijd tussen tussen twee goede buren. De ontwikkelaar Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en de Franse netbeheerder RTE hadden op 10 mei 2021 aangekondigd dat zij het project gewoon tot ontwikkeling zouden brengen. Point à la ligne. Maar Macron herroept dat dus.

Dag op dag één jaar terug (26 april 2022) liet minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne via het agentschap Belga weten dat hij namens ons land een klacht had neergelegd bij de Europese Commissie tegen de Franse plannen voor de bouw van een windmolenpark voor de kust van Duinkerke en aanleunend tegen de Belgische grens. De windmolens zouden liefst 300 meter boven het wateroppervlak uitkomen en  problemen veroorzaken voor de scheepvaart, het luchtverkeer, het toerisme en de kustbewoners, zo luidde de redenering van Van Quickenborne. De burgemeesters aan de Westkust sloten zich gretig aan bij de eis van de Belgische regering.

Naast de klacht bij de Europese Commissie werd er ook een rechtsprocedure geïntroduceerd bij een administratieve rechtbank in Rijsel (die laatste procedure loopt nog).