made in mardaga slaets

30.000 Limburgse bouwvakkers verplicht naar de les

Zo’n 30.000 Limburgers die actief zijn in de bouwsector moeten een opleiding volgen rond veiligheid. De nieuwe wettelijke verplichting werd door Embuild Limburg op de politieke agenda geplaatst. "Eindelijk", aldus topman Chris Slaets. "De opleiding van 8 uur geldt nu voor alle nieuwe werknemers, zelfstandigen én gedetacheerden, kortom iedereen die actief is op een werf. “Een goede zaak. Het aantal arbeidsongevallen in de bouw is de afgelopen vijf jaar al met 14% afgenomen, maar het moet nog beter. Vandaar het belang van deze verplichte opleiding.”

De nieuwe regel is in voege sinds 15 april voor iedereen die op de bouwplaats actief is. Zij moeten allemaal, binnen de maand na het ingaan van de tewerkstelling in de bouw, een basisopleiding veiligheid volgen van 8 uur. Het gaat om een uitbreiding van de verplichting die al geldig was voor de werknemers uit (het grootste) paritair comité 124.

Chris Slaets is content: “Onze organisatie heeft hier steeds voor gepleit, omdat iedereen die op een werf werkt, de basisregels qua veiligheid moet kennen en toepassen. Alleen zo kunnen we het het aantal arbeidsongevallen in de bouw verder terugdringen. We waren al op de goede weg, met een daling van 14% in de afgelopen 5 jaar. Maar het moet nog beter, want elk ongeval is er eentje te veel.”

Voor iedereen die op een werf actief is, en deze opleiding in het verleden nog niet gevolgd heeft, wordt een transitieperiode voorzien van 1 jaar. “Dat betekent dat tegen uiterlijk 15 april 2024 iedereen zich in regel zal moeten stellen”, weet Slaets. “Wie er niet mee in orde is, riskeert een pv en een boete.”

Chris Slaets schat het aantal bouwberoepers dat de cursus zal moeten volgen op zo’n 30.000. “Zo waren er in 2021 maar liefst 17.681 werkneme de bouwsector. Tel daar dan nog eens de 9.549 zelfstandigen bij en ongeveer 2.500 buitenlanders, en je komt aan ongeveer 29.730 mensen in de totale de Limburgse bouwsector.” Wil je dus geen risico open op een boete: safety first.

Embuild Limburg schaalt alvast de capaciteit van de opleidingen op.