Concreet: gebruikers geven in de tool een meerkeuzevraag in met het juiste antwoord, en de distractor generator formuleert automatisch vijf alternatieve foute antwoorden. De technologie geeft ook weer waarom de suggestie een slimme afleider is. Zo bespaart het examinatoren veel tijd. Onder meer de toelatingsproef voor artsen en tandartsen in Vlaanderen wordt vandaag al via assessmentQ afgenomen. Ook voor de gestandaardiseerde ‘Vlaamse Toetsen’ in lager en secundair onderwijs zal assessmentQ worden ingezet.
Onder meer de Universiteit Gent, KULAK, Artevelde Hogeschool en verschillende internationale universiteiten maken gebruik van de technologie, maar ook grote bedrijven zoals Grand Hopital Charlerloi, Pelckmans en Infrabel piloteren ermee. Dat leidt tot meer dan 1.100 nieuwe vragen tijdens werkdagen in de tool. Dat zijn op jaarbasis meer dan 250.000 vragen. De nieuwe feature heeft dus een impact op heel wat examens.
Belangrijk mijlpaal
Met deze innovatie toont het Izegemse Televic hoe artificiële intelligentie examenopstellers in het onderwijs en in het bedrijfsleven ondersteunt. De ‘distractor generator’ is dan ook nog maar het topje van de ijsberg van wat mogelijk is met AI, zo bedenken de techneuten van Televic.