https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2021_06_30_56c1108a-9ae7-488a-8e51-e87427c4f2b1 Foto Belga

Besix na twee jaar weer voorbij kaap van 3 miljard euro omzet

BRUSSEL - Het Belgische bouwbedrijf Besix heeft in 2022 een omzet geboekt van 3,4 miljard euro. Met een recordorderboek spreekt het bedrijf van bemoedigende vooruitzichten voor dit jaar, ondanks de stijgende kosten. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers die Besix publiceerde.

De omzet was in 2020 en 2021 onder de 3 miljard euro gezakt. Dat die kaap nu weer gehaald wordt, “bevestigt enig herstel na de laatste jaren die vooral werden gekenmerkt door de coronapandemie, inflatie en verstoringen van de toeleveringsketen”, aldus Besix. Het bedrijf realiseerde een ebitda (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van 129 miljoen euro, in lijn met 2021, “ondanks de aanhoudende negatieve invloed van de stijgende materiaal- en energieprijzen”. Het boekte een nettowinst van 40 miljoen euro, tegen 27 miljoen euro in 2021.

In België voltooide Besix vorig jaar onder meer het nieuwe politiekantoor in Antwerpen, de renovatie van de langste wegtunnel van België – de 2.600 meter lange Annie Cordytunnel in Brussel -, of nog een nieuwe tribune aan het circuit van Spa-Francorchamps. Besix is traditioneel ook erg actief in het Midden-Oosten, waar het binnenkort bijvoorbeeld het Grand Egyptian Museum, nabij de piramides van Gizeh, zal opleveren.

Het orderboek van het in Brussel gevestigde bouwbedrijf was nog nooit zo dik. Er staan voor 5,2 miljard euro bestellingen in, 400 miljoen euro meer dan een jaar geleden. Die orders zijn gespreid over Europa (53 procent), Australië (14 procent), het Midden-Oosten (12 procent) en de rest van de wereld, voornamelijk Afrika (21 procent), luidt het in een persbericht.

Hoge bouwkosten

“De vooruitzichten voor 2023 zijn bemoedigend, met de start van enkele grote projecten en de oplevering van verscheidene emblematische projecten”, zegt het bedrijf nog. Maar, “de uitdagingen van de inflatie en de stijgende prijzen van materialen en energie, die reeds aanwezig waren na de coronapandemie en versterkt werden door de oorlog in Oekraïne, hebben een macro-economische impact die zich uit in de bouwkosten en opleveringen.”

Besix wil daarom prijsherzieningssystemen inbouwen in nieuwe contracten, net als “compensatiemechanismen voor prijsescalatie in lopende contracten”. Het wil ook vooral inzetten op projecten met gezonde marges en activiteiten met terugkerende inkomsten.

Besix nam in 2022 meer dan duizend nieuwe werknemers in dienst en telt wereldwijd 12.063 werknemers.