Friturist Wang Foto's: Bert de Deken.

Populaire friturist Wang bakt week na brutale overval terug frietjes

OLMEN - Hij heeft nog veel pijn, en hij praat liever niet over de brutale feiten. Maar amper een week na de gewelddadige overval op zijn zaak in Olmen (Balen) staat friturist Wang (37) alweer achter de toonbank, met “een wonde van vijftien centimeter”. Gelukkig leeft het hele dorp met hem mee. De populaire frituur op het Kerkplein stond tijdens de middagopening al meteen vol.

“Mijn dochter slaapt nog altijd niet. Ze zit op school bij het zoontje van Wang. We waren er allemaal niet goed van. Het is wel Wang, hé!”, benadrukt een Olmense die vrijdagmiddag een frietje bestelt in De Frituur op het Kerkplein. Ze tekent de gigantische kaart met beterschapswensen die de Olmenaren er hebben gezet en versierd.

Iedereen leeft mee met de Chinese frituurbaas die vorige week gewelddadig overvallen werd. De 37-jarige Wang kreeg daarbij een kogel in het been en raakte gewond aan het hoofd. Zijn zoontje van 12 was heldhaftig en kon via het dak naar de buren vluchten. De beterschapskaart was een grote verrassing voor Wang. Ook zijn gsm en Facebookprofiel staan niet stil.

 

“Klanten zijn komen kuisen”

“Olmen is een klein dorp, iedereen kent mij hier. Ik heb zoveel berichten gekregen van mensen die willen helpen. Ze zijn hier komen kuisen en komen opruimen. Zo mooi”, vertelt de man. Hij kan nog niet helemaal uit de voeten, mankt nog als hij wandelt. En toch staat hij er, achter zijn toonbank vol kaaskroketten, Bicky Burgers en viandellen. Hij begroet zijn klanten met een grote glimlach. En die klanten zijn met veel; al vanaf de middagopening staat de zaak goed vol.

“Dat had ik niet verwacht, da’s leuk”, lacht Wang. Veel wil hij niet meer kwijt over de overval. “Het is geen goed nieuws, hé. Ik wil er niet over blijven praten”, klinkt het. Waarom hij na amper één week alweer aan het werk is? “Dit is mijn zaak, het gaat om mijn inkomsten. Ik kan toch niet gesloten blijven? Normaal gezien moet ik met mijn verwondingen zeker drie weken rusten, maar dat gaat niet. Gelukkig krijg ik hulp. Mijn vrouw was op vakantie in China, maar gisteren is ze thuisgekomen. Zij helpt me, alleen lukt het nog niet.”

Hij houdt zijn handen uit elkaar. “Zo groot is de wonde aan mijn been waar ze de kogel hebben uitgehaald. Vijftien centimeter. Het was een zware operatie.”

Geen geld

Gelukkig is de solidariteit in Olmen enorm. De grote gele kaart wordt volop getekend, de beterschapswensen zijn niet van de lucht. Enkele Olmenaren wilden ook geld inzamelen voor Wang, maar dat aanvaardde hij niet. “Al zou hij er meer aan hebben dan aan een bos bloemen”, zegt een klant. “Maar het siert hem dat hij het niet wil aannemen.”

Twee minderjarige jongens en een 18-jarige zijn aangehouden voor de feiten. De meerderjarige verscheen vrijdag voor de raadkamer in Turnhout, die besliste dat hij verder aangehouden blijft.