pexels-karolina-grabowska-4968639

Limburgers lenen niet aan bevriende ondernemers

Sinds 2006 kunnen particulieren makkelijk geld lenen aan ondernemingen van een vriend, familielid of kennis. Uit de cijfers blijkt nu dat deze win-winlening het minst wordt toegepast in Limburg. Met slechts 8,56% van alle leningen is onze provincie hekkensluiter in Vlaanderen. "Nochtans kan dit een manier zijn om slapend kapitaal te activeren en constructief te investeren in onze economie en welvaart”, zegt Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) die de cijfers opvroeg.

De win-winlening werd in het leven geroepen om op een laagdrempelige manier kmo’s te financieren buiten de klassieke kanalen als banken, business angels of investeringsfondsen. De achtergestelde lening aan ondernemers uit de directe omgeving kan per kredietgever maximaal 75.000 euro bedragen. Vorig jaar konden Limburgse bedrijven op die manier bijna 10 miljoen euro mobiliseren, verspreid over 346 leningen, zo blijkt uit cijfers van minister Jo Brouns (CD&V), die werden overgemaakt op vraag van Rita Moors (N-VA).

“Als we kijken naar het totaal aantal win-winleningen sinds de start in 2006, bengelt Limburg met 8,56% van het totaal aantal geregistreerde dossiers, helemaal onderaan”, stelt Rita Moors vast. “Met 13,25% in Vlaams Brabant, 24,73% in Antwerpen, 25,97% in West Vlaanderen en 27,58% Oost-Vlaanderen, is het duidelijk dat er in onze provincie nog een grote verbeteringsmarge is. Ik zou daarom minister Brouns willen oproepen om de win-winlening beter bekend te maken in Limburg. Wie investeert, moet soms een lang en bochtig parcours afleggen om tot het gewenste resultaat te komen. Maar dit slapend kapitaal activeren kan en zal onze economie en welvaart positieve impulsen opleveren”, besluit Moors.