BARRACA

Café La Barraca verandert na 29 jaar van uitbater

MOL - Tom De Pooter en Nathalie Van Elst baten nog een week La Barraca in Mol uit. Na 29 jaar dragen ze hun café op 1 mei over aan collega Flip Vandendijck. La Barraca groeide uit tot een vaste waarde in de Corbiestraat, waar heel wat koppels zijn gevormd en generaties van stamgasten over de vloer komen. Volgend weekend nemen Tom en Nathalie feestelijk afscheid.

La Barraca is een van de vaste waarden in het Molse uitgaansleven. Tijdens de week is het een gezellige kroeg waar de klanten bij pot en pint met elkaar een praatje maken en in het weekend is het een drukbezocht danscafé waar diverse dj’s voor ambiance zorgen. En dan te denken dat La Barraca oorspronkelijk een tapasbar was. “Ik heb La Barraca in 1994 geopend toen ik terugkeerde uit Spanje waar ik verschillende jaren actief was als ober”, vertelt Tom De Pooter die samen met zijn partner Nathalie Van Elst La Barraca uitbaat. “De naam komt van een restaurant in Spanje waar we indertijd met de collega’s naartoe gingen. In de beginjaren was deze zaak een tapasbar, waar tijdens het weekend de tafels opzij werden geschoven zodat de klanten konden dansen. Na een aantal jaar vormden we La Barraca om tot café.”

Meerdere generaties

Met succes, want La Baracca is een van de oudste horecazaken in de Corbiestraat. Zowel veertigers als jongvolwassenen komen er over de vloer. “We hebben veel stamgasten van wie de ouders hier ook aan de toog zaten”, zegt Tom. “En er zijn ook verschillende koppels die hier elkaar hebben ontmoet. Nathalie en ik hebben La Barraca altijd met hart en ziel uitgebaat. Eigenlijk heb ik het café nooit als werk gezien.”

Opvolging verzekerd

Toch is het voor Tom en Nathalie de laatste week dat ze La Barraca uitbaten. “Tijdens de coronacrisis begonnen we te beseffen dat het toch fijn was om ’s avonds samen te kunnen eten of tijd vrij te maken voor elkaar”, vertelt Tom.

Komend weekend staat er heel wat op het programma om het afscheid van Tom en Nathalie als uitbaters te vieren. — © Tommy Maes

“In het verleden hadden we al verkennende gesprekken gehad met Flip Vandendijck van de BarMuze en de Belle Vue. Met hem hebben we de ideale opvolger. Hij heeft een massa ervaring in de horeca. Ook op het vlak van danscafés, want in het verleden baatte hij ook het Dépôt uit. Bovendien blijven ook de huidige medewerkers van La Barraca aan de slag. De continuïteit blijft dus verzekerd. Ook zelf kom ik nog vaak dj-sets spelen, dus de klanten kunnen me zeker nog achter de draaitafels vinden. Daarnaast blijf ik nog actief als dj op fuiven in de regio.”

Rooskleurige toekomst

Volgens Tom ziet de toekomst van La Barraca en de Corbiestraat er ook rooskleurig uit. “Dat merk je nu al sinds dit deel van de straat verkeersvrij is gemaakt”, zegt hij. “En met de vergroening van deze zone die er de komende jaren op het programma staat, wordt het zelfs nog beter. Ik heb ook veel mooie herinneringen aan mijn periode als cafébaas. Vooral de vele fijne gesprekken met klanten blijven me bij. In al die jaren heb ik ook altijd goed samengewerkt met de gemeente. Ik ben dan ook de vele medewerkers achter de schermen bij de verschillende gemeentediensten heel dankbaar.”

Feestelijk afscheid

Komend weekend nemen Tom en Nathalie drie dagen lang feestelijk afscheid als uitbaters van La Barraca. “Vrijdagavond speel ik voor de laatste keer als uitbater een dj-set”, vertelt Tom. “Zaterdag vieren we nog een speciale verjaardag, want dan is het 29 april en zijn we 29 jaar open. Bovendien is Corbiestraat 29 het adres van ons café. En zondag 30 april houden we onze laatste avond, waarbij we om middernacht officieel de sleutel van het café overhandigen aan Flip.”