Damme Lammegoedzak 2

Luc Beke (Global Estate Group) verwerft toeristische boot in Damme

DAMME - Wie de Damse vaart zegt, zegt de Lamme Goedzak. De iconische boot flaneert al decennialang op het water en vervoert heel wat toeristen tussen Brugge en Damme. Op 1 april begon het nieuwe vaarseizoen, en dat onder leiding van de nieuwe uitbater, ondernemer Luc Beke van Global Estate Group uit Oostkamp. Met een nieuw interieur, nieuw logo en veranderde huisstijl is de boot weer helemaal klaar. “Ik ben verliefd op de Damse vaart”, zegt Luc Beke in Het Nieuwsblad.

Luc Beke is de nieuwe, trotse eigenaar van de Lamme Goedzak, en van ruitersportcentrum De Blauwe Zaal. “Drie jaar geleden schafte ik per toeval De Blauwe Zaal aan”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Ik zag toen de boot geregeld passeren en heb er ook veel herinneringen aan.”

Toen Luc de kans kreeg om de boot over te nemen, twijfelde hij dan ook geen seconde. De Lamme Goedzak onderging op korte tijd een grote metamorfose. Het interieur werd stevig onder handen genomen en volledig gestript. Met de nieuwe uitbater komen ook een nieuw logo en veranderde huisstijl. “De engagementen met de schippers zijn ook verlengd”, zegt Luc. “De Lamme Goedzak is een mooie link tussen Brugge en Damme, maar het is bovenal een stuk historie.”

De boot vervoert al heel wat jaren toeristen van Damme naar Brugge en omgekeerd. “We kijken altijd hoe we mensen kunnen enthousiasmeren om langer in Brugge te verblijven”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Damme ligt op wandelafstand van Brugge. Toeristen kunnen te voet doorgaan en met de boot terugkeren. Dat maakt van de Lamme Goedzak een interessante formule.”

Onder een stralende zon werd de boot donderdagnamiddag feestelijk ingehuldigd. Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V), Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V), Brugs schepen van Toerisme Mieke Hoste (Vooruit) en Dams schepen van Toerisme Rik Strubbe (CD&V) waren ook van de partij.

Vier keer per dag

Tijdens de vaartocht krijgen toeristen via ledschermen heel wat extra informatie over Brugge en Damme. “Dankzij deze informatie weet je wat je allemaal kan doen in Damme”, zegt burgemeester Coens. “De Lamme Goedzak is een bijzondere verbinding tussen de twee steden.”

De boot vaart vier keer per dag heen en weer tussen Brugge en Damme. Tijdens topjaren vervoerde de Lamme Goedzak maar liefst 45.000 bezoekers. Vorig jaar waren dat er nog 18.500. Luc Beke hoopt dat aantal terug op te krikken.

foto: Het Nieuwsbad/Mediahuis