Het ontstond in 1940 en liep na allerlei tussenstappen in 2018 weer leeg: het lokaal waar de dagloners zich – meermaals per dag – konden aanmelden voor een job ’aan de dok’. Vanop de brug, een lange verhoogde constructie, stelden de bazen de werkploegen samen. En als het tegenzat konden de dokwerkers een ‘briefke’ halen om een dag te kunnen stempelen. De cafés in de buurt hadden dezelfde rauwe arbeiderssfeer die zo typisch is voor de Antwerpse havencultuur. Het Kot was eigenlijk een beetje folklore op den duur, en is vervangen door een digitaal systeem.
We zijn nu vier jaar na het vertrek van de VDAB, die het Kot beheerde. De nieuwe gebruiker van de grote hal, waar de contouren nog duidelijk zichtbaar zijn en waar de brug ook nog staat, is het Stedelijk Lyceum Eilandje. De hal werd een overdekte recreatieruimte met picknickbanken. Deze morgen waren enkele leerlingen er rustig een voetbal in de lucht aan het houden. Een stuk van de plek wordt gebruikt voor recyclage en oud papier, om de hoek is een andere ingang omgedoopt tot fietsenstalling. In dezelfde buurt zit ook Kunstkaai, middelbaar onderwijs in allerlei artistieke richtingen. Ook die school nam al een deel van het gebouw in gebruik: zo werd na het vertrek van de dokwerkers al een vleugel omgebouwd tot drukkerij en refter.
Het is de bedoeling dat de scholen mee nadenken over de verdere ontwikkeling van het hele gebouwenblok waar ’t Kot toe behoorde. In samenwerking met de stad natuurlijk. Ze zijn volop bezig hun visie uit te schrijven, nog niets staat vast. Wel dat ze blijven. Dat Stedelijk Lyceum en Kunstkaai samenwerken, is een uitgangspunt voor de volgende stappen. ’t Kot wordt zo verder omgebouwd tot een complete scholencampus.
Intussen bieden de twee scholen, met opleidingsaanbod van kunst tot wetenschap en techniek, het beste van hun werking aan tijdens een opendeur, die zaterdag te bezoeken is van 11 tot 17u op de verschillende locaties in de Cadixbuurt. In het kader van de hervorming van het secundair onderwijs biedt Kunstkaai er bijvoorbeeld de nieuwe studierichtingen (derde graad) ‘beeldende vorming’, ‘crossmedia’ en ‘grafimedia’ aan, die volgend schooljaar starten. Stedelijk Lyceum voegt houttechnieken, biologische en chemische technieken en biologische en chemische STEM-wetenschappen aan zijn aanbod toe. Kunstkaai voorziet onderwijs aan 860 leerlingen, Stedelijk Lyceum Eilandje aan 490. Ouders kunnen meteen inschrijven, een grote troef van deze opendeur.