Huis Denies Pieter Coremans en zijn mama Else Waegemans. Foto: Dirk Vertommen

Bekende kookwinkel Huis Denies stopt ermee na 116 jaar

MECHELEN - Na een traditie van liefst 116 jaar komt er dit najaar een einde aan het verhaal van Huis Denies op de IJzerenleen in Mechelen. De bekende speciaalzaak in kookgerei begint deze zomer met een uitverkoop. Na bijna dertig jaar wil zaakvoerster Else Waegemans (52) haar leven een andere wending geven. Ook haar zoon Pieter Coremans (27), die de zaak mee runde, wil helemaal iets anders doen.

Eindelijk eens echt kerst vieren met de familie en vaker haar jongste zoon Dries (24) opzoeken, die in Denemarken woont. Na net geen dertig jaar vindt Else de tijd rijp voor iets anders. “De beslissing om de zaak te sluiten, is dus helemaal geen economisch verhaal, wel integendeel. Ik heb de zaak gaandeweg kunnen uitbouwen. In die 29 jaar hebben we vier keer verbouwd en zelfs uitgebreid, maar het vuur is weg”, vertelt Else.

Een van de drie speciaalzaken

Samen met kaashandel Schockaert en Huis Windels is Huis Denies een van de drie speciaalzaken met naam en faam op de IJzerenleen. Het was Else haar overgrootmoeder Octavie Denies die destijds onder andere metalen drinkbussen voor werkmannen begon te verkopen. Toen nog op een oude cafétafel. Het eerste winkeltje bevond zich in de Geitestraat. “Ondertussen zijn we al 99 jaar gevestigd op de IJzerenleen”, zegt Else.

Huis Denies
Foto: Dirk Vertommen

Zelf runt de Mechelse de zaak al sinds 1994, toen ze de winkel overnam van haar moeder Helena Van der Auweraer. “Als mensen mij vragen wat het moeilijkste is aan een zaak runnen, zeg ik volhouden. Zeker twintig jaar heb ik dit met veel passie gedaan. Daarna werd koken opnieuw een hype en gingen we door op adrenaline, maar de laatste jaren was het eerder op automatische piloot. Dan moet je op een gegeven moment de knoop doorhakken”, legt de zaakvoerster uit.

LEES OOK. Deze speciaalzaken op IJzerenleen bestaan meer dan een eeuw: “Vroeger was dit een straat vol speciaalzaken”

De voorbije vijf jaar kon Else in de winkel rekenen op de hulp van Pieter, haar oudste zoon en al de vijfde generatie. “Voor ik eraan begon, had ik nooit gedacht dat ik ooit in de winkel zou staan”, zegt hij. Toch smeet hij er zich als prille twintiger in en ging hij ervoor. “Pieter legde zich onder andere toe op messenslijpen, maar zijn echte passie is de zaak niet. Pieter is iemand die graag in de buitenlucht is, in de natuur”, vertelt zijn moeder Else.

“Wereld buiten vier muren ontdekken”

“Elke dag tussen vier muren werken, mag je niet onderschatten. Wij wonen met ons gezin ook boven de zaak”, zegt Pieter. Zijn mama voelt dat perfect aan. “Ik voel dat de tijd aangebroken is om de wereld buiten deze vier muren te ontdekken. Ik wil in mijn leven nog eens iets anders doen. Dan moet ik daar niet te lang meer mee wachten. En als jonge kerel moet je doen wat je graag doet”, zegt Else.

 

Huis Denies
Pieter en Else. Foto: Dirk Vertommen

Een voorbeeld neemt ze aan haar jongste zoon Dries, die zijn jeugddroom waarmaakte en in Denemarken ging studeren en wonen. “Binnenkort studeert hij af. Dan gaan we hem in Kopenhagen nog eens opzoeken. Daar had ik te weinig de kans toe. Ik kijk er ook naar uit om samen met mijn familie eens echt kerst te vieren. Door de drukte in de zaak tijdens de feestdagen kwamen we daar tot vandaag nooit aan toe.”

Een abrupt afscheid wilde Else er niet van maken. “Ik wil mijn trouwe klanten nog de kans bieden om langs te komen en nog iets aan te vullen in hun keuken”, zegt ze. Tot en met woensdag 21 juni is de winkel op de IJzerenleen daarom nog gewoon open. Daarna gaat hij ruim een maand dicht, onder andere om met het gezin richting Denemarken te trekken. “Vanaf dinsdag 25 juli starten we dan met onze uitverkoop. Ten laatste eind november sluiten we definitief de deuren”, vertelt Else.

Wat er met het pand gebeurt, is nog niet uitgemaakt. “We wonen hier ook nog boven. Wellicht gaan we het handelspand verhuren”, zegt ze.