Maurico Gámez (UAntwerpen) weet dat efficiënte logistiek begint bij een vlotte magazijnwerking. ”Grosso modo worden er vandaag twee stockagestrategieën toegepast in magazijnen. Bij de ‘Class-Based-Storage policy’ is de vraag naar een bepaald product de leidraad. Hoe vaak wordt een goed verkocht? Populaire producten worden dan zo dicht mogelijk opgeslagen in de buurt van het depot, waar de producten worden ingeladen en uitgestuurd. Bij e-commercemagazijnen geldt de ‘Random Scattered Storage Assignment policy’. De goederen worden daarbij willekeurig verspreid over heel het magazijn. Het achterliggende idee is dat een orderpicker daardoor een grotere kans heeft dat het volgende item op zijn lijst toevallig net in de buurt ligt.”
Terugkerende patronen
Mauricio Gámez verfijnde deze laatste strategie. Het resultaat laat zich best omschrijven als geordende chaos. “In ons onderzoek gingen we op zoek naar een criterium om een verbeterde scattered storage policy uit te tekenen. Door vroegere bestellingen te analyseren, zagen we bepaalde patronen terugkeren. Sommige producten werden regelmatig samen gekocht. Dan zorg je ervoor dat minstens één exemplaar van beide producten ergens dichtbij elkaar in het magazijn liggen, en niet zomaar ergens willekeurig in de opslagplaats.”
Tot 60% tijdwinst
De tijd die de magazijnmedewerkers winnen bij de nieuwe formule is opmerkelijk. “Vergeleken met de Class-Based-Storage policy doen de orderpickers er met dit systeem tot 60% minder lang over. Tegenover de klassieke Random Scattered Assignment Storage zien we een verbetering van 30%”, concludeerde Mauricio Gámez.
Modellen en oplossingsmethoden
“Grote spelers als Amazon en DHL lopen technologisch voor op academisch onderzoek”, weet professor Trijntje Cornelissens, samen met prof. Kenneth Sörensen copromotor van het doctoraat. “Ze hebben ruim de middelen om dat te financieren, en kunnen kort op de bal spelen door hun systemen onmiddellijk te testen in hun eigen pakhuizen. Academisch bestaat onze rol er in om modellen en oplossingsmethoden op te stellen om deze technologieën optimaal in te zetten.”