Geldautomaat Foto: BELGA

Unizo en Buurtsuper.be willen cashautomaten in winkels en supermarkten

Ondernemersorganisatie Unizo en Buurtsuper.be vragen om ook cashautomaten toe te laten in winkels en supermarkten. Zo kunnen ondernemers hun cash geld rechtstreeks en veilig storten, terwijl klanten kunnen pinnen.

De voorbije jaren is het aantal geldautomaten en bankkantoren stelselmatig afgebouwd. Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat het moeilijker is om aan cash geld te geraken, maar ook om geld te storten. Om hieraan tegemoet te komen hebben de federale regering en de financiële sector afgesproken om tegen 2025 in elke gemeente minstens één bankautomaat te hebben. Unizo vindt dit belachelijk weinig en noemt het akkoord een druppel op een hete plaat.

“Het komt bijna neer op het behoud van het huidig aantal automaten, waardoor op drukkere plaatsen wachtrijen zullen blijven bestaan”, aldus topman Danny Van Assche. “We stellen vast dat de PS wel een wetsvoorstel indient waarmee ze elke handelaar willen verplichten om cash te aanvaarden, maar niet bezorgd is over de veiligheid van de ondernemers of de vraag hoe zij het cash geld van hun klanten moeten verwerken.”

Unizo en de aangesloten sectorfederatie Buurtsuper.be zijn vragende partij om ook in winkels en supermarkten geldautomaten toe te laten. Tot enkele jaren geleden was dit mogelijk, maar sinds 2017 wordt het aanvullen van geldautomaten bestempeld als ‘bewakingsactiviteiten’ die volgens de vernieuwde Wet Private Veiligheid enkel kunnen worden uitgevoerd door een erkende bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst.

Unizo en Buurtsuper.be manen de regering daarom dringend aan om ondernemers toe te laten de nood aan geldautomaten in te laten vullen. In onder andere Nederland, Duitsland en de VS is het normaal dat je geld kan pinnen in winkels, aldus Unizo. Ondernemers kunnen op die manier hun cash rechtstreeks en veilig storten en het is een mooie bijkomende service voor de klanten. Een eerder wetsvoorstel om geldautomaten toe te laten in winkels werd begin dit jaar door de meerderheidspartijen verworpen.