DEN DAX-BDD Den Dax in betere tijden, toen hij nog enthousiast achter de toog van zijn café stond. Foto: Bert De Deken

Duizend mensen gezocht om Dax Café te helpen overleven

TURNHOUT - Dennie Daxter, beter gekend als ‘den Dax’, kan voorlopig zijn café aan de watertoren in Turnhout niet openhouden. Om de lopende kosten te dragen, zijn zijn zus en zijn boekhouder op zoek naar duizend mensen die maandelijks 5 euro willen schenken.

Dax Café is een van de laatste Turnhoutse kroegen waar regelmatig liveconcerten plaatsvinden. Ondertussen is het echter al een paar weken stil onder de watertoren. Zaakvoerder Dennie Daxter ligt namelijk in het ziekenhuis. Het ziet er niet naar uit dat hij in de nabije toekomst de deuren van zijn café terug kan openen.

“De hoop op herstel en heropening van het Dax Café zijn echter gegrond”, zegt collega Leen Verwaest, zaakvoerder van het Turnhoutse Café Chaos. “Er zijn wel centen nodig om de sluitingsperiode te overbruggen. Daar komt de ziekenkas namelijk niet in tussen. Zijn vriendin Inge en zijn boekhouder Geert hebben een plan opgesteld om ervoor te zorgen dat het geliefde Dax Café niet zomaar verdwijnt.”

5 euro per maand

De initiatiefnemers roepen op om 5 euro per maand te storten op een daarvoor voorzien rekeningnummer met als mededeling ‘Help Den Dax’. Indien duizend mensen zich daartoe engageren, kunnen de vaste kosten betaald worden en blijft het café in handen van de man naar wie het vernoemd is.

“Wij vragen dan ook iedereen die den Dax en het café een warm hart toedraagt om hem in alle rust te laten herstellen en hem te steunen via een maandelijkse gift zolang het café gesloten blijft. Den Dax denkt er namelijk zeker niet aan om te stoppen.” Op zaterdag 6 mei organiseert voetbalclub KTSK Hand In Hand haar Dax-minivoetbaltoernooi aan de Leemshoeve. Alle info daaromtrent is terug te vinden op Facebook.