De Vogelzang Foto: Joren De Weerdt

Ambiancecafé De Vogelzang opent in Heist-op-den-Berg

HEIST-OP-DEN-BERG - “Oud, jong, gay, straight, panseksueel of transseksueel, hier is iedereen welkom.” Onder dat motto opent zaterdag ambiancecafé De Vogelzang op de Westerlosesteenweg in Heist-op-den-Berg. Aan het roer staan Franky Janssens, zijn vrouw en zijn dochter, samen met Dirk Calander, ook wel bekend als de flamboyante dragqueen Vinyl.

Aan ervaring geen gebrek bij de nieuwe cafébazen. Franky werkt als chef-kok in de keuken bij Het Derde Bedrijf in cc Zwaneberg. Dirk stond er in de zaal, maar legt zich voortaan volledig toe op De Vogelzang. Hij runde ooit al even een café in Antwerpen en werkt al zo’n dertig jaar in de horeca. Het duo leerde elkaar drie jaar geleden kennen. Intussen neemt Franky de organisatie van Dirks’ travestieshows op zich. De voorstelling 30 jaar Vinyl & The Girls bracht eerder dit jaar in drie dagen tijd nog bijna 1.000 mensen op de been in cc Zwaneberg.

Tot voor kort heette De Vogelzang nog Baa De Sven. Geregeld vonden er al kleine travestieshows plaats. Toen de vorige uitbater met het café ging stoppen, zagen zijn opvolgers een kans om de zaak over te nemen en de ambiance voort te zetten. “Maandag hadden we afgesproken om de overdracht af te handelen”, vertelt Dirk. “Maar toen kreeg ik plots een bericht van de zus van Sven. Ze zei dat haar broer plots was overleden. Een donderslag bij heldere hemel.”

Ambiance in donkere tijden

De uitvaartplechtigheid van de vorige cafébaas vindt zaterdagnamiddag plaats. De nieuwe zaak opent ’s avonds. “We hebben eraan gedacht om onze opening met een week uit te stellen”, zegt Franky. “Maar we krijgen van overal de raad om onze plannen voort te zetten. Ik vermoed zelfs dat er heel wat mensen nadien tot hier zullen komen. Van de vroegere klanten zijn er zeker een dertigtal die al geregeld mee naar onze shows kwamen.”

Het café was maar een week gesloten. In sneltempo zorgden de nieuwe cafébazen voor een grondige opfrissing, zowel binnen als buiten. “Het zal spannen om alles rond te krijgen”, zegt Franky. “Maar de grootste werken zijn intussen wel gebeurd. Het kan natuurlijk altijd dat we na de opening nog op enkele details stuiten die we nog moeten aanpakken.”

 

Hun ervaring in de amusementsector willen Franky en Dirk meenemen naar hun nieuwe zaak. “Een keer per maand zal er een klein travestieshowtje zijn, telkens op zondag”, vertelt Dirk. “We zullen er dan op voorhand wel de nodige reclame rond maken. We deden het hier vroeger al Baa de Sven en dat liep toen als een trein. Mensen hebben wat ambiance nodig in deze donkere tijden. Daar zullen we wel voor zorgen.”

Huiselijke sfeer

Het kan gebeuren dat je Dirk tijdens een weekdag plots als Vinyl aantreft achter de tapkraan, want bij een ambiancecafé hoort natuurlijk spontaniteit. “We zijn een café voor iedereen die graag plezier maakt”, benadrukt Dirk. “Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn. Oud, jong, gay, straight, pan- of transseksueel, daar liggen we hier allemaal niet van wakker. Bij ons draait het om samen plezier beleven in een gezellige, huiselijke sfeer. Geen stijf gebeuren.”

In de zomer is er aan het café ruimte voor buitenactiviteiten op het terras. Franky wil als chef-kok ook nog een keukentje installeren. Voor een grote campagne rond de heropening van het café was er geen tijd. Het nieuws is vooral mond-tot-mond en via sociale media verspreid. De deuren gaan zaterdag open om 19u. Bezoekers krijgen twee consumpties en er zijn versnaperingen. “Als Vinyl verwelkom ik iedereen in grand tenue”, laat Dirk nog weten.