https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_04_06_d9d07026-d45c-47c2-be4a-b1dcd2dd839b Michel Bouchi staat nog maar enkele maanden in zijn winkel. Foto VDT

Opnieuw gooit juwelier in Tienen de handdoek in de ring

TIENEN - Opnieuw verdwijnt er een juwelier uit het Tiense straatbeeld. Drie jaar geleden zette Marc Struyven zijn zaak bovenaan de Leuvensestraat na 65 jaar stop en nu kiest ook  (58) om Palme D’Or halfweg de Leuvensestraat te sluiten. “Je ziet hier in Tienen gewoon geen kat meer op straat lopen”, zegt hij.

Michel streek in 1995 neer in het Tiense. “Ik ben eigenlijk Antwerpenaar maar ik zag toen heel wat potentieel in Tienen”, zegt hij zelf. “Tot vandaag rijd ik nog steeds elke dag van mijn woonplaats Antwerpen naar Tienen en weer terug. Dat was me tot nu niets te veel, maar de voorbije jaren zie je de handel in het Tiense echt achteruitgaan. Het is gewoon niet meer rendabel.”

Volgens Michel begon die achteruitgang met het wegnemen van parkeerplaatsen in de Leuvensestraat na de heraanleg. “Daarna heb je nog de heraanleg van de Vesten gehad, waardoor mensen bijna niet meer in het centrum geraakten. De heraanleg van de Grote Markt kon een troef zijn, met eventueel een ondergrondse parking, maar die kans is ook verkeken. Zeker sinds corona krijg je hier het leven in Tienen niet meer op gang en dat is jammer.”

Meerdere inbraken

Michel kende daar bovenop ook nog eens enkele zware tegenslagen. In 2011 gingen inbrekers aan de haal met 30.000 euro aan juwelen. Enkele maanden voordien kreeg hij ook al enkele zigeuners over de vloer die voor 13.000 euro aan juwelen gestolen hadden. “Dat zijn harde noten om te kraken geweest maar telkens kon ik weer overeind krabbelen en verder doen”, zegt Michel. “Maar nu is het te moeilijk geworden, zeker met de huidige crisis. Je ziet dat de mensen het financieel moeilijk hebben.”

Michel start nu met een uitverkoop. Eind augustus zullen de deuren sluiten. “Ik blijf wel als edelsmid verder werken vanuit Antwerpen, dus mijn klanten kunnen nog steeds terecht bij mij voor bestellingen op maat en voor herstellingen. Ik wil mijn collega-handelaars én al mijn klanten nog graag bedanken voor de jarenlange samenwerking en trouw.”