3f875c09-2b7b-451c-b1cd-a5c3303b867d

Fruitbedrijf Wouters haalt opgelucht adem na wintervorst

KORTENAKEN - De fruittelers meten de schade op aan de fruitbomen na enkele nachten wintervorst. Zeker voor de kersen- en de pruimenbomen waren het gevaarlijke momenten. “Hadden wij geen maatregelen genomen, waren alle vruchten naar de vaantjes geweest”, zegt Ruben Wouters (24) van fruitbedrijf Wouters in Hoeleden (Kortenaken).

Een van de mooiste periodes van het jaar, de bloesemperiode, is aangebroken en dat zorgt voor feeërieke taferelen in onze regio. Maar eens de bloesems er zijn, zijn de fruittelers ook dubbel alert, want dat betekent dat de vruchten kwetsbaar zijn.

Nachtvorst kan heel nefast zijn voor de oogst. Dat weet men bij fruitbedrijf Wouters maar al te goed. “Dan is het tijd om actie te ondernemen”, zegt Ruben, de jongste telg van het fruitbedrijf. “We hebben de voorbije nachten honderden vuurpotten uitgezet tussen de bomen.” 

En die warme gloed was van ver te zien. “Je zag het nachtelijk verkeer langs de steenweg plots vertragen om te zien wat hier aan de hand was”, vertelt Ruben. “Al dat vuur tussen die bomen is echt wel een magisch zicht, maar dat is vooral broodnodig, want anders is onze oogst pruimen en kersen verloren. Bij peren en appelen doen we dat minder, omdat die vruchten iets meer kunnen verdragen en eigenlijk zou dat financieel ook niet haalbaar zijn, als je weet dat we 30 hectare peren en 3,5 hectare appelen hebben.”

Maar voor de 1 hectare pruimen en 1,5 hectare kersen konden de vuurpotten wel soelaas bieden. “Dat blijft natuurlijk ook wel een kost, als je weet dat een vuurpot zo’n 15 euro kost en maar acht branduren heeft”, vertelt Ruben. “Om 1 hectare te beschermen, heb je 300 potten nodig, dus dan kom je toch op een grote kost uit. Bovendien hebben we ook nog eens blazers met warme lucht ingezet om de bomen mee warm te houden. Die zijn om te beginnen niet goedkoop in aankoop, maar verbruiken ook een aanzienlijke hoeveelheid gas.”

Al die inspanningen zorgen voor slapeloze nachten bij de familie Wouters, maar de oogst kersen en pruimen lijkt gelukkig wel gered te zijn. “Het is zeker nog bang afwachten tot aan de IJsheiligen, maar het weer ziet er de komende weken toch gelukkig wat gunstiger uit”, besluit Ruben.