https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_04_03_7472b9e7-5bf4-4b3f-b7b1-2bc9e96b2569 Het ontwerpteam gaf ook al de eerste renders vrij voor het project. Foto rr/hsb

KPW architecten gaat eerste Leuvense CLT-woningen realiseren

LEUVEN - Het autonoom gemeentebedrijf van de stad Leuven heeft KPW architecten onder de arm genomen voor de bouw van het eerste Community Land Trust-project op haar grondgebied. Bij zo’n project blijft de stad eigenaar van de grond, wat de prijs van de woningen erop moet drukken.

“Veertien ontwerpbureau’s stelden zich kandidaat om het project uit te werken”, zegt schepen Lies Corneillie (Groen). “Vijf van hen mochten een ontwerp indienen dat ook werd afgetoetst met de noden en wensen van de buurtbewoners. Vandaag stellen we KPW architecten aan voor het ontwerpen van de woningen. Hiermee komen de eerste Leuvense CLT-woningen weer wat dichterbij.”

“Het plan van KPW architecten houdt zeer goed rekening met de eigenheid van de locatie. De open ruimte zal zoveel mogelijk gevrijwaard worden en het modulaire bouwsysteem van de woningen laat veel flexibiliteit en vrijheid toe. De architectuur nodigt bovendien uit tot interactie tussen buren en voorbijgangers. Het groen en de pergola’s creëren dan weer een buffer met de straat zonder dat de woningen moeten inboeten op licht en uitzicht”, aldus Corneillie.

Pieter Walraet, architect en vennoot bij KPW Architecten, is naar eigen zeggen “blij te kunnen meewerken aan een stukje woonwereld waarin grond, een stuk aarde, niet verder verknipt en verhandeld wordt.”

De komende maanden werkt KPW architecten het ontwerp verder uit en zullen ze het ook voorleggen aan de buurt. Daarna volgt dan de aanvraag van de omgevingsvergunning. “Als alles vlot verloopt, starten de werken in de zomer van 2025”, klinkt het nog.