metalix 9 kopie

“Ontdekt dat ondernemerschap helemaal mijn ding is”

Nog maar 34 is ze, en toch is ze al één van de leading ladies in de Limburgse industrie: Tineke Kempeneers van Galvacoat Steelcoat en Metalix is de vierde kanshebber om donderdagavond te worden uitgeroepen tot Limburgse Jonge Ondernemer van het Jaar. Een portret:

Het stond niet in de sterren geschreven dat Tineke het bedrijf van haar vader zou overnemen. “Papa wou dat wel heel graag, en ikzelf droomde ervan om dit samen met mijn zus Sofie te gaan doen”, vertelt ze. “Maar er zat geen druk op de ketel. Ik heb vrij lang gestudeerd, en zelfs tijdens de studies nog even getwijfeld, maar in het laatste jaar toch beslist dat ik er volledig voor zou gaan. Ik had geen zin om voor een andere baas te gaan werken. Sofie werkte toen al 4 jaar in het bedrijf, dus was de tijd rijp om op dat moment de droom waar te maken.” En zo kregen de zussen Kempeneers enkele jaren geleden het roer in handen van Metalix en Galvacoat Steelcoat, 2 bedrijven die actief zijn in de oppervlaktebehandeling van metaal. Alle activiteiten zijn momenteel gecentraliseerd in Lummen, waar een 100-tal mensen werken.

“Ik blijf leergierig”
Tineke werd bij haar aantreden meteen voor de leeuwen gegooid. “Als jurist ben ik begonnen met een update van het arbeidsreglement”, herinnert ze zich. “Ik ben dan ook de cursus voor preventie-adviseur gaan volgen. Daarna ben ik ingeschoven in de sales, en dat zonder enige technische kennis. Nu goed, ik hou van uitdagingen en ga zeker niet de moeilijke weg vermijden. Ik deed dan ook veel moeite om bij te leren en heb altijd eerlijk gezegd dat ik iets niet begreep of voor een correct antwoord eerst moest terugkoppelen met collega’s. Daar had de overgrote meerderheid van de klanten wel begrip voor. Ze gunden me de tijd om alles onder de knie te krijgen en zo heb ik dus veel kansen gehad om te kunnen groeien in mijn job. Dat doe ik trouwens nog steeds. Ik blijf leergierig en val nog regelmatig terug op de expertise van bijvoorbeeld de productieleider. Of mijn vader. Hij is nog altijd mijn mentor en coach. Het is een geruststelling dat hij altijd beschikbaar is voor goede raad. Zo’n paar voormiddagen per week komt hij nog eens kijken. Onlangs was hij aan het grommelen dat hij hier niks kan doen als ik er niet ben. Voor mij toch een indicatie dat ik mijn eigen weg al goed gevonden heb (lacht).”

Als CEO van de 2 bedrijven mag ze dan ook best al wat pluimen op haar hoed steken. “Er zijn inderdaad wel een aantal projecten waar mijn zus en ik de schouders onder hebben gezet en die nu hun vruchten afwerpen”, zegt ze. “We hebben bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in de nacalculatie, iets dat vroeger meer op buikgevoel gebeurde. Ook op andere vlakken hebben we geprofessionaliseerd. De productie is bijvoorbeeld beter en logischer georganiseerd. De digitalisering is ingezet en ook de administratie is perfect in orde. We krijgen van financiële raadgevers vaak te horen dat alle cijfers op punt staan. Da’s een mooi compliment.”

“Leren van overnames”
Naast de inspanningen voor Galvacoact Steelcoat is Tineke ook verantwoordelijk voor een aantal andere activiteiten. Zoals Metalix, een bedrijf voor poedercoating. “We bekijken hoe we die business kunnen uitbreiden. Mogelijk kopen we elders installaties op, of doen we een overname. Dat moeten we nog beslissen.”

Tineke houdt zich daarnaast bezig met de verhuur van bedrijfsvastgoed, onder meer aan de buren van UPS. En met participaties, zoals in Verzinkerij Lenssen. “Dat ik bij zo’n overnames mee aan tafel zit, is bijzonder leerrijk en werkt motiverend in het ondernemerschap. Ik krijg er energie van, wat me doet besluiten dat ik hier wel voor in de wieg ben gelegd.”

“Papa zegt dat hij niets kan doen in het bedrijf als ik er niet ben. Kwestie dat ik mijn eigen weg al goed gevonden heb (lacht).”

“Niet stilstaan”
En de toekomst? “Er is hier nog veel werk aan de winkel”, weet ze. “Ik wil alle evoluties in de sector op de voet volgen en daar razendsnel op inspelen. Zelf pionier zijn, net zoals mijn papa vroeger. In niches en met innovaties de concurrentie voor blijven: dat werkt. Met steeds een aantal normen in het achterhoofd: het werk moet mooi en proper zijn, en alles moet gezond en veilig worden uitgevoerd. Ik ben natuurlijk niet de eerste die het zegt, maar ik geloof rotsvast in het principe dat stilstaan achteruitgaan is. Volle gas vooruit, dus!”

Soft skills
En die positieve vibe trekt ze ook door naar het verenigingsleven. “Ik ben onder meer actief bij Jong VOM, zeg maar de jongerenafdeling van bedrijven uit onze sector. Daar neem ik een ambassadeursrol op om meer vrouwen warm te maken voor een job in de wereld van oppervlaktebehandeling. Maar makkelijk is dat niet.” Het leeuwendeel van haar vrije tijd gaat naar het voorzitterschap van Jong Voka. “Ik heb destijds veel steun gehad aan andere jonge ondernemers die graag ervaringen uitwisselen en goede tips geven. Dat stimuleer ik nu ook met activiteiten op te zetten en mensen samen te brengen voor Jong Voka. Een heel fijne bestuursploeg, die goed aan elkaar hangt en met veel plezier tijd en energie vrijmaakt ten behoeve van het netwerk. Leuk om te doen, en je krijgt er ook oprechte waardering van. Tegelijk ontwikkel je ook je soft skills, zoals leiderschap, zelfvertrouwen, communicatie, enzovoort. Allemaal ingrediënten die ik telkens mee naar huis neem en ook in het bedrijf bijdragen om goed mijn mannetje te kunnen te staan. We zijn dus op alle vlakken ‘op goede weg’ en dat gaan we nog lang zo houden…”