De merknaam Boretti doet misschien een belletje rinkelen. “Van oudsher zijn we bekend als leverancier van fornuizen en barbecues. Een vijftal jaar geleden is de wens ontstaan om een Italiaans eetconcept toe te voegen. Vooral om mensen te laten kennismaken met het merk en het culinaire leven van de Italianen”, vertelt Jelle Geven, elgemeen directeur van Trattoria Boretti.
Aan dat concept heeft het bedrijf enkele jaren gewerkt en corona zorgde zoals vaak het geval is voor vertraging. Twee jaar geleden toonden Kempense ondernemers interesse om de trattoria vorm te geven. “In die periode zocht de CEO van Boretti contact met mij. Zelf heb ik jarenlang voor Vapiano gewerkt, een keten van eetgelegenheden met Italiaanse gerechten. We werkten een businessplan uit. In een halfjaar tijd was iedereen ervan overtuigd om het nieuwe concept uit te rollen”, legt Geven uit.
Interessante steden
Met een franchisenemer sloot Boretti een contract om in ons land alleen 27 vestigingen te openen. Het was de bedoeling om de eerste te openen in Antwerpen. Alleen bleek het daar wat lastiger om de juiste locatie te vinden. In Nieuw Zuid opent er pas deze zomer eentje. “Daardoor zijn we op zoek gegaan naar interessante steden in de buurt van Antwerpen om een eerste restaurant te openen. Zo kwamen we algauw in Mechelen terecht. We merkten dat er hier de jongste jaren steeds meer horeca bijkomt”, zegt Jelle Geven.
Bij de keuze voor Mechelen ging Boretti niet over een nacht ijs. De binnenstad werd bezocht, ook ’s avonds. “Zo kwamen we erachter dat het een bruisende stad is inzake horeca, die veel vol zit.” De parkeergarage voor de deur en een busstation vlak bij overtuigde het horecabedrijf van de Veemarkt. Daar heeft het een statig pand laten verbouwen.
Chef ontwikkelt smaken
“Tijdens een vakantie op Sicilië vertelde een vriend ons in een taxi over de plannen met Trattoria Boretti. Mijn man en ik waren er enorm door gecharmeerd. Hoe meer hij er over vertelde, hoe meer goesting we erin kregen”, vertelt franchisenemer Caro Antson (34). Die vriend is eigenaar van Heylen Group uit Herentals, de investeringsgroep waar Boretti deel van uitmaakt.
Begin vorig jaar tekende het paar uit Herentals het franchisecontract voor België. “Mechelen kwam bij ons meteen in het vizier als een hippe en trendy stad”, zegt Caro Antson. Een chef ontwikkelt de smaken voor de trattoria. Voor de uitbating rekent Boretti op gepassioneerde jonge mensen. “Jonge mensen die graag hun eerste stappen zetten in de horeca en die hun hart er aan willen verpanden, ook al zijn ze vandaag moeilijk te vinden”, vertelt Jelle Geven.
Hart verloren aan horeca
De liefde dreef Caro Antson naar de Kempen, maar oorspronkelijk is ze afkomstig van Melsbroek, een deelgemeente van Steenokkerzeel in Vlaams-Brabant. “Mijn ouders hebben vroeger frituren uitgebaat. Tegen wil en dank werkte ik tijdens weekends en vakanties mee. Ik heb gezworen dat ik nooit in de horeca zou werken, maar ik heb er mijn hart aan verloren”, vertelt ze.
Haar frituur Plan B in Herentals heeft Caro Antson stopgezet om zich volledig te focussen op Trattoria Boretti. “Frieten marcheren altijd in België, maar vanaf nu dus pasta (lacht). Die combineren we in onze trattoria met risotto, salades en een uitgebreid lunchmenu met onze speciale eigen broodjes. Ik ben benieuwd wat de mensen daarvan gaan vinden”, legt Caro uit.