Jongeren met een autismespectrumstoornis werken in ’t ASS gewoon samen met andere studenten. — © Sven Van Haezendonck Jongeren met een autismespectrumstoornis werken in ’t ASS gewoon samen met andere studenten. — © Sven Van Haezendonck

Jongeren baten pannenkoekenhuisje nog eens vijf jaar mee uit

MECHELEN, DUFFEL - De stad Mechelen geeft vzw De Krone uit Duffel voor nog eens vijf jaar een gratis concessie om het pannenkoekenhuisje in het Tivolipark uit te baten. Jongeren met autismespectrumstoornis (ASS) helpen er bij de bediening, met opmerkelijke resultaten. Het eetcafé zorgt ook voor extra sfeer in het park dat de stad nog meer wil opwaarderen.

Eetcafé ’t ASS is al vijf jaar een vaste waarde aan de grote speeltuin in het Tivolipark op de Antwerpsesteenweg. Zeker bij mooi weer trekt het pannenkoekenhuisje veel volk en zit het terras afgeladen vol. “De horecazaak heeft een positieve impact op het park”, zegt Arthur Orlians (Vld-Groen-m+), schepen van Gebouwen.

Ouders kunnen er genieten van een drankje en een hapje, terwijl hun kinderen in de speeltuin spelen. “Vandalisme en overlast van hangjongeren werden teruggedrongen en met de buurt worden er activiteiten georganiseerd”, vertelt Orlians.

“70% stroomt door”

Op sociaal vlak is ’t ASS een grote meerwaarde. Jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) krijgen er de kans om werkervaring op te doen. En ze zijn niet de enigen, want door een samenwerking met het Justitiehuis zijn er ook jongeren met een taakstraf aan het werk.

Jobervaringscentrum De Krone werkt samen met scholen en jeugdinstellingen om de zelfredzaamheid van jongeren te verhogen. “Uit een evaluatie blijkt dat 70% van deze jongeren doorstroomt naar de traditionele arbeidsmarkt of naar een hogere opleiding. Dat is sociale mobiliteit in de praktijk”, zegt Arthur Orlians.

Seppe Van den Broeck (20) werkt nog maar net in ’t ASS. “Het is hier mijn tweede dag en ik vind het wel tof. In de brasserie van De Krone in het Fort van Duffel werk ik al anderhalf jaar”, vertelt de jongeman.

De positieve resultaten overtuigden het stadsbestuur om de gratis concessie met nog eens vijf jaar te verlengen. De voortzetting past ook in de ambitie van de stad om het park nog meer op te waarderen.

Toiletcontainer

Eerder investeerde ze al in een parking buiten het domein, in een nieuwe hondenweide en in een stiltebos. “Dat zorgt ervoor dat het aantal bezoekers blijft toenemen. En dankzij ’t ASS blijven ze langer”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van natuur- en groenbeheer.

Daarom investeert de stad 5.600 euro in sanitair. Daartoe wordt er een container geplaatst. “Aan het Neerhof zijn er voldoende toiletten, maar die zijn niet altijd toegankelijk tijdens de openingsuren van ’t ASS. Bovendien is de afstand voor kindjes die dringend naar het toilet moeten vrij groot”, legt schepen Princen uit.