https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_08_8f863705-45dd-4c77-b0ab-fe0123d28c1b Foto cte

Jacqueline (71) runt de vriendelijkste lingeriezaak van Vlaanderen

EEKLO - “Eindelijk eens goed nieuws in Eeklo.” Jacqueline Blancke-Smitz, zaakvoerster van Burtline in de Stationsstraat, zegt het met een brede glimlach. Vanzelfsprekend: haar winkel is met een briljante tevredenheidsscore van 9,73 verkozen tot vriendelijkste lingeriezaak van Vlaanderen. “Als je zo’n resultaat behaalt, moeten bijna alle klanten je een 10 geven. Je zou voor minder stralen.”

Jacqueline was leerkracht Frans aan het Onze Lieve Vrouw Ten Doorn, toen het ondernemersbloed kroop waar het niet gaan kon en ze in 1987 een lingeriewinkel overnam in hartje Eeklo. 36 jaar later maakt ze nog elke dag dames en heren gelukkig. En dat loont. Jacqueline en haar trouwe medewerkster Julie Lippens, die intussen ook al bijna 32 jaar in de winkel staat, zijn voor de vierde keer verkozen tot vriendelijkste handelaar van Eeklo én voor de tweede keer tot vriendelijkste lingerieverkoper van Vlaanderen.

“Vriendelijkheid is superbelangrijk, en toch geen evidentie meer vandaag”, zegt Jacqueline. “Bij Burtline willen we klanten nog altijd een goed gevoel geven. Ik heb liever dat ze buiten gaan met niks en terugkomen, dan dat ze iets kopen waar ze niet content mee zijn. Natuurlijk verkoop ik graag, maar het belangrijkste is dat mijn klanten complimentjes krijgen. Ik kan niks verkopen waar ze niet mooi mee staan. Als mensen buiten gaan zonder iets, bedanken we hen ook. Voor de moeite om te komen kijken.”

“Kleur flatteert”

Bij Burtline is er dan ook wel altijd iets te zien. “We tonen collecties die andere niet brengen. Daarom komen klanten ook van overal, van de kust, van Gent, en verder. We hebben de grote merken als Marie Jo, Marlies Dekkers en PrimaDonna in ons aanbod, maar ook Franse, Zwitserse, Italiaanse en Duitse familiebedrijven hangen bij ons in de rekken. Hier worden hun collecties getest, en een paar jaar later zie je elders anders verschijnen. Ik kies ook altijd voor kleur, ook als die minder in de mode zijn. Kleur flatteert.”

Intussen is Burtline uitgegroeid tot een huis van vertrouwen. “We gaan binnen in de intieme sfeer van de klanten. Ze staan letterlijk uitgekleed. Daarom komen we nooit ongevraagd binnen in een pashokje. Maar we helpen vanzelfsprekend graag. We hebben een interne scanner in ons hoofd om meteen de juiste maten te zien. En we zitten er altijd boenk op. Dat wordt gewaardeerd. Vlaamse vrouwen blijven redelijk gereserveerd. ”

Geen einddatum

Jacqueline is 71 jaar, maar denkt nog lang niet aan haar pensioen. “Ik heb nog geen einddatum. Wat zou ik in mijn zetel moeten doen? Mocht ik het niet graag doen, zou ik hier niet meer staan. Klanten duwen mij voorruit. Twee keer de vriendelijkste lingeriezaak van Vlaanderen, dat doet iets met je, zeker na twee moeilijke coronajaren.”

“Als je een rapport van 9,73 op 10 krijgt, moeten bijna iedereen je een tien geven. Want zelfs een mooie 8 haalt je gemiddelde naar beneden. Als je constant klanten ziet met een lach op hun gezicht, of als ze op vakantie gaan en vertellen dat ze aan het zwembad aangesproken om te vragen vraag waar ze hun badpak gehaald hebben, daar doen we het voor. Dat maakt ons gelukkig. En dat straal je uit. Vriendelijkheid kun je niet faken.”