Aurubis is één van de grootste recyclagebedrijven voor koper ter wereld. In Olen beschikt het bedrijf over een expertise van meerdere generaties. “Met de nieuwe recyclage-installatie kunnen we de volledige productiecyclus intern afdekken. Dat is een nieuwe mijlpaal voor de fabriek in Olen”, zegt managing director Dirk Vandenberghe.
Tijdens het proces om koper te winnen maakt het bedrijf al sinds de opstart gebruik van elektrolyse. Koperen platen worden opgehangen in een bad waar elektriciteit doorheen wordt gestuurd. Op die manier worden onzuiverheden eruitgehaald. Maar ook sommige metalen lossen op tijdens het proces. Die komen deels in de vloeistof, het elektrolyt terecht. Bleed staat voor het deel van het elektrolyt dat voortdurend wordt afgetapt uit de elektrolyse.
“In de nieuwe installatie gaan we nikkel en koper uit het bleed halen”, legt Dirk Vandenberghe uit. “Die stap in het proces werd tot nu toe uitbesteed. Vandaag bouwen we in Olen een gloednieuwe en moderne verwerkingsinstallatie voor de verwerking van bleed uit onze fabrieken in Olen en Beerse. Na de metaalrecuperatie uit bleed blijft een mengsel over dat bestaat uit water en zwavelzuur. Dat mengsel wordt zwart zuur of ‘black acid’ genoemd. Door dit met water te verdunnen kan het opnieuw als elektrolyt gebruikt worden en zo is de cirkel rond.”
Optimale recyclage is belangrijk. Nikkel bijvoorbeeld is een essentieel metaal voor lithium-ion batterijen en dus een belangrijke component voor elektrische voertuigen. “We streven er voortdurend naar om grondstoffen nog verantwoordelijker in te zetten en zo bij te dragen tot een Europese circulaire economie”, zegt COO Inge Hofkens die de aftrap voor de bouw van de nieuwe fabriek volgde vanuit de Verenigde Staten.
Bij Aurubis dopen ze het project Bleedverwerking Olen Beerse, of kortweg BOB. “Als mensen BOB horen denken sommigen aan Bob De Bouwer, die stond ook voor samenwerken in team. De Vlaamse Bob staat dan weer voor iemand die ervoor zorgt dat je veilig thuis komt. Veiligheid en zorg staan ook bij ons voorop”, aldus Hofkens. Dat laatste heeft ook de Olense burgemeester goed begrepen. Seppe Bouquillon mocht mee op de startknop duwen.
“Als de nieuwe installatie actief is gaan we een aantal vrachtwagens van de baan halen wat eveneens een meerwaarde betekent. Door deze investering krijgen we ook een verdere verankering van Aurubis in onze gemeente. Ik ben ook tevreden dat het aantal streekgenoten dat bij Aurubis een duurzame job kan vinden alweer in stijgende lijn gaat.”
Momenteel heeft Aurubis in Olen zo’n 670 medewerkers. In Beerse zijn het er nog eens 470. De ingebruikname van de BOB is gepland voor de tweede helft van 2024.