Emmers Karolien 23

Karolien Emmers (Studio Kemmers) over Internationale Vrouwendag: “Multitasken? Dat kunnen vrouwen toch beter, niet?”

BRUGGE - De bijzonder getalenteerde Karolien Emmers (links op de foto) heeft al jaren een eigen ontwerp- en communicatiebureau (Studio Kemmers) in Brugge. Recent pakte ze ook uit met een nieuwe podcast-reeks ('Over de Appel en de Boom'), waarin ze - in een campingcar aub - in gesprek gaat met vooraanstaande West- en Oost-Vlaamse bedrijfsleiders. De jonge dertiger en moeder van een 9-jarige zoon is de geknipte persoon om naar aanleiding van Internationale Vrouwendag haar eigen licht te laten schijnen op de positie van de vrouw. Een gesprek met een fris geluid.   

-Hoe schat je het belang/impact in van een event zoals Internationale Vrouwendag dat opkomt voor gelijke rechten M/V. Maar wetende dat veel ongelijkheid M/V maar blijft verder bestaan. Kijk maar naar de stand van zaken in benoemingen of inzake verloning.

-Karolien Emmers: Rome werd toch ook niet op één dag gebouwd? Een dag als 8 maart gaat daar op zich niet voor zorgen natuurlijk, dat is meer een ‘mediading’. Maar ik merk wel dat het bewustzijn bij bedrijven groeit. Bedrijven als  Spaas Kaarsen, Van Marcke, DelReY, JBC, Boss Paints – waar ik voor werk of die ik hoor in mijn podcast – benoemen die M/V/X balans pro-actief en handelen er ook naar in hun HR-beleid. Ze trachten een psychologisch veilige werkomgeving te installeren waar mensen zich durven uitspreken rond wat ze willen en niet willen.

-Ondernemerschap gaat ook over hoe je reageert op zaken. Hoe groot zijn de verschillen tussen M/V inzake empathie, sociaal gevoel of  veerkracht, denkt u?

-Ondernemen is vooral gelinkt aan een bepaalde drive en daar zie ik geen verschil tussen mannen of vrouwen. Vrouwen zijn mogelijk wat voorzichtiger in het ondernemen, maar verder is dat eerder gekoppeld aan een persoonlijkheid.

-Aan de unief en de hogescholen studeren meer meisjes af dan jongens, maar dit vertaalt zich vooralsnog niet in bedrijfsleven. How come? Moederschap kan zeker rol spelen, maar er moet toch meer zijn?

-Ik merk dat veel vrouwen toch hun weg vinden, mondiger worden en opkomen voor wat ze willen. Tegelijk denk ik dat mannen de complementariteit van vrouwen in hun management ook waarderen. Soft skills worden steeds belangrijker. Wellbeing op het werk, de War for Talent:  elke HR-manager krijgt ermee te maken. Vrouwen kunnen deze transitie goed mee begeleiden en waarmaken. De work-life balans is niet enkel iets van vrouwen, steeds meer mannen zetten ook al eens een stap opzij. Ook op dat vlak groeit het bewustzijn.

-Welk statement zou je zelf willen maken op Internationale Vrouwendag?

-‘M’ of ‘V’ of ‘X’… blijf weg van de slachtofferrol. Blijf in je kracht, toon moed, spreek je uit, heb zelfrespect en ook respect voor de andere. De tegenpartij zal jou dan ook met respect tegemoet treden. Tot slot, focus niet op verschillen maar op wat je samen kan realiseren.

-Maar waarom slagen vrouwen er wél in om twee jobs (minstens anderhalve) voltijds te combineren (werk en gezin) terwijl mannen zich meestal houden aan die ene full time?

-Euhm. Is multitasken niet al langer een talent dat meer toegeschreven wordt aan vrouwen?

-Tot slot: zal de tweedeling M/V voor bepaalde jobs niet altijd blijven bestaan? Heeft het dan wel zin om meer vrouwen te eisen in de bouw? Is het net niet goed dat de zachte sectoren (verpleegkunde, kinderopvang, vroedvrouwen) het voorbehouden terrein zijn van vrouwen?

-Ja, en dat is toch goed ook, die verschillen. Laat de mannen ook maar man zijn, en de vrouwen vrouw.

(KC)