Officiële functies heeft hij al lang niet meer, maar vervelen doet hij zich geen minuut. “Niets doen is achteruit gaan, dus is mijn keuze vlug gemaakt”, zegt Dirk Vyncke. “Ik volg nog altijd mijn passie voor reizen, en dus ben ik vaak een soort van reizend ambassadeur voor het bedrijf of privé. Verder blijf ik klankboord als ‘pater familias’ waar nodig binnen de bedrijfs-familie.”
Over ondernemen heeft hij nog steeds uitgesproken meningen. “Business is being buzy with others“, zegt Dirk Vyncke. “Enkel voor het geld heb ik het nooit gedaan. Dat heb ik van jongs af aan thuis geleerd. Stel u beter de vraag wat je voor anderen kan doen en betekenen. Dat is de essentie van het ondernemerschap. Wie de zon voor anderen toelaat in zijn hart, zal als ondernemer altijd opportuniteiten op zijn weg tegenkomen. De grootste drive van elke ondernemer moet zijn: wat kan ik voor u doen en hoe hoe kan ik jouw wereld beter maken?”
Iedereen moet ook altijd beseffen dat ondernemen een weg is die nu eens omhoog gaat en daar weer naar beneden duikt. Dirk Vyncke ziet het zo: “Naar het West-Vlaams vertaald , zou je kunnen zeggen: ondernemen is zich jeunen , en dat gaat niet zonder tsjolen. Dat heb ik in China geleerd. Net als de les die daarbij hoort: ook in tijden van crisis mag je nooit opgeven, maar moet je altijd deure doen.”
Lessen leren van anderen
Het vele reizen heeft hem geleerd dat het best is nederig te blijven. “Wij in Europa zijn niet het centrum van de wereld”, zegt Dirk Vyncke. “We doen er goed aan om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en dan proberen voortreffelijk samen te werken. Zo kan je leren van elkaar in plaats van confrontaties of conflicten aan te gaan. Het Chinese model heeft me altijd geïnspireerd. Je kan veel zeggen van de Chinezen maar ze hebben op een zeer merkwaardige wijze het communisme en het kapitalisme geïntegreerd tot een fraai maatschappelijk model waarin te veel individualisme (onze ziekte!) minder aan de orde is. Europa dweept met zijn democratie. Denk je niet dat ons democratisch model voor veel verbetering vatbaar is? Europa dweept met respect voor mensenrechten . Maar ik zie allen maar meer en meer toenemend individualisme , geen mensenplichten. Terwijl het voor mij moet draaien om respect. Respect voor medewerkers en respect voor klanten of leveranciers.”
De kracht van een familiebedrijf
Dirk Vyncke was amper twee jaar actief in het familiebedrijf, toen zijn vader Michel stierf in een auto ongeval. Plots mocht zoonlief hals over kop de zaak runnen, met vallen en opstaan maar ook met altijd opnieuw de rug rechten.
“In familiaal verband liggen de kaarten niet altijd eenvoudig”, weet Dirk Vyncke beter dan wie ook. “Ik prijs me gelukkig dat we al vrij vroeg en middels constructief overleg tot een consensus zijn gekomen met andere familietakken, zodat elkeen zijn eigen weg kon volgen (Vyncke, Ingenium, BST). In een familiebedrijf zijn vier zaken essentieel. Eén: continuïteit. Twee: a fair share voor alle familianten. Drie: there is not such a thing as a free lunch, je moet het verdienen en waard zijn. En vier: aging in dignity is ook belangrijk.”
Wereldbedrijf
Onder Dirk Vyncke groeide de relatief kleine kmo van toen op dertig jaar tijd (1972/2002) uit tot een wereldbedrijf, mede dankzij de altijd opnieuw innoverende technologische toepassingen inzake stroomopwekking. “Men vraagt me soms: exporteren, hoe doe je dat best?”, lacht Dirk Vyncke. “Wel het is wat mij betreft vrij simpel als je succesrijk wil zijn in het buitenland: buy a ticket and go there.”