BREW2320 De voormalige brouwerijgebouwen zijn beschermd en worden gerestaureerd. — Foto: Joren De Weerdt

Vergunningsaanvraag voor kantoren en horecazaak op brouwerijsite

HOOGSTRATEN - De vervallen gebouwen op de site van de vroegere brouwerij Brosens op de Vrijheid krijgen een nieuwe bestemming. Eigenaar Brew2320 heeft een aanvraag ingediend om op het terrein een horecazaak en zes kantoorunits te realiseren. Er komt ook een plein dat een verbinding maakt met de Vrijheid.

Brew2320 is een samenwerking tussen projectontwikkelaar ICN en private partners. De statige brouwerswoning is niet opgenomen in de plannen. Op de site achter de woning staan nog gebouwen waar de familie Brosens eerst bier brouwde en later limonade maakte. In 1989 zijn de activiteiten gestopt. Brew 2320 wil de beschermde brouwerijgebouwen restaureren. Een aantal bijgebouwen wordt gesloopt. De nieuwe invulling wordt een horecagebouw met zes kantoorunits. “De zachte horecafunctie wordt gecombineerd met de mogelijkheid voor een kleinschalig brouwerijconcept in de voormalige mouterij-brouwerij als verderzetting van de historische functie”, staat in de verantwoordingsnota van de vergunningsaanvraag.

Aanvulling lokale bedrijvigheid

“De herbestemming van de voormalige mouterij-brouwerij past goed in de ruimere omgeving en beoogt een aanvulling te zijn op de lokale bedrijvigheid langs de Vrijheid en in het centrum van de stad Hoogstraten. Door de beperkte omvang en uitwerking van de uitbreiding met glazen volume blijft de focus op het bestaande, gerestaureerde beschermde monument. Langs de zijde van het gebouw dat zich naar de Vrijheid richt, wordt een plein aangelegd waar men even halt kan houden en rond het gebouw wordt de omgevingsaanleg eveneens aangepakt en vergroend in functie van de nieuwe invulling.” De toegangsweg blijft naast dagbladhandel Kiosk, waar de naam Brouwerij Brosens nog boven de doorgang prijkt.

Het openbaar onderzoek voor de aanvraag van de omgevingsvergunning loopt tot 7 maart.