Sommelier Erwin Coeck Foto's: rr, Joris Herregods

Sommelier uit Bornem lanceert app die wijnen koppelt aan gerechten

BORNEM - Sommelier Erwin Coeck (61) van wijnen Moniez uit Bornem lanceert met Wijnkiezer een eigen app. De uitvinding van zijn zoon Olivier Coeck (33) en diens echtgenote Evelien (27) toont binnenkort in tweehonderd horecazaken welke wijn bij welk gerecht past. “De wijnkennis van de meeste obers is vandaag te beperkt. Daarom gaat ook de beleving van de klant achteruit”, vindt de wijnhandelaar. “Een app die zegt welke wijn bij welk gerecht hoort, is dus echt geen gadget meer.”

Wijnhandel Moniez in de Pedro Colomalaan in Bornem bestaat al meer dan een halve eeuw. In 1970 begon schoonvader Jean-Claude Moniez in de Cuylitsstraat op het Antwerpse Zuid een wijnzaak waar hij wijnen liet afvullen, wat in die periode vaak gebeurde. Later kocht hij uitsluitend Franse wijnen rechtstreeks bij de Franse wijnhuizen.

“In de jaren 80 veranderde de wijnwereld drastisch. Zeker met de komst van goedkopere en herkenbare wijnen uit de nieuwe wereld, voornamelijk uit Chili en Zuid-Afrika. Eind jaren 80 – begin jaren 90 kwamen Italië en Spanje op een ernstige manier op de Belgische wijnmarkt. Ondertussen is het wijnaanbod fenomenaal uitgebreid en leveren we wekelijks aan zo’n 200 restaurants”, zegt Erwin Coeck.

Sommelier Erwin Coeck
© Joris Herregods

Kennis verdwijnt

Zoals in vele sectoren is het volgens Erwin in de horeca moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. “De wijnkennis van de meeste obers is vandaag te beperkt. Daarom gaat ook de beleving van de klant achteruit”, weet hij. “Een app die zegt welke wijn bij welk gerecht hoort, is dus echt geen gadget meer, het is een gastronomische noodzaak.”

“In restaurants, uitgezonderd sterrenzaken, die vaak met erkende sommeliers werken, moeten ze het vaak stellen met veel flexijobbers en studenten”, merkt Coeck. “Hierdoor is het haast onmogelijk om het zaalpersoneel op te leiden in de wijnen die geserveerd worden. Wanneer klanten vragen welke wijn de ober bij hun gerecht zou serveren, wordt er vaak de eerste de beste wijn voorgesteld of zelfs de huiswijn. Dat is een nadeel voor de klant die een ‘foutieve’ wijn aangeboden krijgt, maar ook voor de restauranteigenaar.”