Café De Moeskop Foto: Frederik Beyens

Donovan zoekt opvolging voor Café De Moeskop: “Ik heb zestien jaar lang mijn droom mogen waarmaken”

ANTWERPEN - Donovan Van Den Berghe (47) zoekt een opvolger voor zijn café De Moeskop op de bruisende Dageraadplaats. Hij is klaar voor een nieuw avontuur en stopt daarom zijn verhaal op een hoogtepunt. “De jaren zijn voorbij gevlogen”, vertelt hij. “Dat wil zeggen dat het plezant was zeker?” De man is uitstekend geplaatst om over de recente decennia op het horecaplein te vertellen.

Café De Moeskop, een begrip op Zurenborg, kwam zestien jaar geleden in de handen van Van Den Berghe. Na eerst drie jaar achter de toog te werken, kreeg hij de kans de zaak over te nemen. “Meteen was ik gehecht aan dit plekje. De sfeer is hier ongelooflijk, het klikte met de klanten, het was een droom om dit café te mogen runnen.”

Donovan is zelf opgegroeid in de Zurenborgwijk en kent de Dageraadplaats dus door en door. “Over de jaren heen is het plein wel wat veranderd”, vertelt hij. “Sinds de heraanleg is het hier autovrij geworden wat natuurlijk leuk was voor ons terras buiten. Er zijn ook veel horecazaken bijgekomen.”

De Dageraadplaats staat bekend om zijn gemengde publiek wat het voor Donovan extra leuk maakt. “We zien hier zowel jong als oud passeren”, vertelt hij. “Van ouders met kinderen tot creatievelingen die na hun repetitie nog een pint komen pakken. Dat maakt het boeiend en geeft het café zijn identiteit. En daar zijn we best trots op. Ik zeg wij, want dat is ook mede dankzij mijn fantastische tappersteam.” Ze werken in De Moeskop ook samen met een improvisatietheater. “Op de eerste verdieping hebben we een zaaltje waar de toneelspelers maandelijks opvoeringen brengen. Als je dan het gelach tot beneden hoort, dat is geweldig.”

Eigen stempel

“Een van de grootste complimenten die ik ooit heb gekregen”, vertelt Donovan, “dat was van iemand die zei dat er hier precies niets veranderd is. Ik heb hier nochtans toch wel wat aangepast sinds ik de zaak heb overgenomen, maar dan is mijn doel wel geslaagd. Een eigen stempel op de plek drukken zonder de ziel en het karakter van het café aan te tasten. Ik hoop dat mijn opvolger die eigenheid van De Moeskop ook kan bewaren.”

Horeca is een stevige stiel en dat durven mensen onderschatten. “Het is intensief, maar je krijgt er zoveel voor terug”, zegt Donovan. “Ik ben getuige geweest van eerste dates, verjaardagen, babyborrels,… Je ziet kinderen opgroeien en leert zoveel mensen kennen. Je bent een schakel in het leven van mensen. Al is het om voor een plek te zorgen waar je even kan ontsnappen aan het drukke werkleven.”

België – Japan

Na bijna twintig jaar op zo’n bruisende plek verzamel je leuke herinneringen, maar 2 juli 2018 was toch extra speciaal, en een dag om nooit meer te vergeten: de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan. Twee goals achterstand en toch nog winnen met 3-2. Ook op de Dageraadplaats keken supporters in volle spanning naar deze match op groot scherm. “Het plein stond hier op zijn kop. We hadden toen ook een buitenbar en plezant dat dat was!”

 

Wat Donovan erg zal missen is de intieme en gezellige sfeer. “De Moeskop is een intimistisch concept waarbij we aandacht hebben voor sfeer, creativiteit en gezelligheid. Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen. Zoals thuiskomen na een drukke werkdag om wat stoom af te laten. Die sfeer proberen we te creëren met de muziekkeuze, brandende kaarsjes en een goede drankenkaart. Wat ik toch echt ga missen is de apero op vrijdagavond: het geroezemoes, fijne muziekjes draaien, de warmte en de menselijke ontmoetingen.”

Toekomstplannen

Vooraleer Donovan Café De Moeskop achter zich laat, moet hij een waardige opvolger vinden. “Ik ben dankbaar dat ik hier al die jaren mijn droom mocht vormgeven.”

“Wat de toekomst zal brengen, is voorlopig nog een vraagteken”, vertelt Donovan. “Na bijna twintig jaar in de horeca ga ik toch eerst even een time-out nemen. Er loopt ook een anderhalf jarig ventje rond thuis. Daarna zien we wel weer. Ik ben klaar voor een nieuw avontuur, er begint al iets te borrelen.”