Bloemen Patricia Foto: Joren De Weerdt

Bloemen Patricia aan Mechels kerkhof sluit na 33 jaar de deuren

MECHELEN - Na 33 jaar valt het doek over Bloemen Patricia in de Kerkhoflei in Mechelen. Een samenloop van omstandigheden dwingt zaakvoerster Patricia Van Craen om haar winkel te sluiten. “Maar het is de nieuwe verkeerssituatie die de doorslag gaf. Door de knips in Nekkerspoel geraken mijn klanten hier niet meer”, zegt ze.

33 jaar geleden nam Patricia Van Craen de bloemenwinkel van haar schoonmoeder op de Kerkhoflei in Mechelen over, maar aan dat hoofdstuk in haar leven komt binnenkort een einde. “Ik heb de winkel altijd met veel liefde en plezier uitgebaat”, zegt ze. “Maar de laatste jaren werd het steeds moeilijker. Ik kan niet anders dan sluiten. Het was een heel moeilijke beslissing waar ik lang over heb gepiekerd, maar soms moet je kiezen met je verstand en niet met je hart. Daarom stop ik liever in schoonheid, vooraleer het kalf volledig verdronken is.”

De sluiting heeft volgens Patricia een aantal oorzaken. “Onze locatie is vlak bij het kerkhof, maar er worden steeds minder bloemen en plantjes voor op de graven gekocht”, zegt ze. “Dat komt onder meer omdat er geen planten meer ingegraven mogen worden. Ook de bloemenmarkt met Allerheiligen voor onze deur doet geen deugd. Verder moeten we verplicht sluiten tijdens risicomatchen van KV Mechelen. Niet alleen van de eerste ploeg, maar sinds dit seizoen ook van de U23. Het worden er dus steeds meer. Daarnaast deelden ook corona en de energiecrisis flinke klappen uit.”

Knips in Nekkerspoel

Maar het definitieve duwtje, dat werd volgens Patricia gegeven door de nieuwe verkeerssituatie in de wijk Nekkerspoel. Met de invoering van het eenrichtingsverkeer op de vesten kwamen er ook knips in de wijk. “Een deel van mijn klanten geraakt simpelweg niet meer tot aan de winkel”, zegt ze. “Of ze moeten tien kilometer rondrijden, maar dat doet natuurlijk niemand. Ze hebben van deze plek een dode hoek gemaakt, want ook de andere handelszaken ondervinden hinder. Er is gewoon geen passage meer. Dat gaf de doodsteek.”

Daarom koos Patricia na lang wikken en wegen voor een nieuwe job en sluit ze binnenkort haar winkel. “De zaak blijft open tot en met zondag 26 februari. In maart zal ik ook in het weekend nog geregeld openen om verder uit te verkopen”, klinkt het. “Om van zo veel mogelijk spullen af te geraken, geef ik nu flinke kortingen. Niet alleen op bloemen en planten, maar bijvoorbeeld ook op bloempotten. Eind maart sluit de bloemenwinkel, die in totaal al meer dan vijftig jaar bestaat, definitief de deuren.”

 

 

Die sluiting komt hard aan bij de klanten. “Ze reageren geschrokken”, zegt Patricia. “Het doet me pijn dat ik afscheid van hen moet nemen, maar het kan niet anders. Ik ben een heel positief ingesteld persoon en ik had de zaak graag nog een vijftal jaar verdergezet, maar ik geloof niet dat er op korte termijn beterschap mogelijk is. Daarom heb ik enkele weken geleden de moeilijke knoop doorgehakt.”