https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_02_22_7d3698da-37c4-4c10-b7ab-f26fb7564d72 Foto mvl, google street view

Tegen 2027 kan De Lijn verhuizen naar de Mollemse industriezone

ASSE - De vergunning van de huidige stelplaats van De Lijn aan het station van Asse loopt af en dus moest de vervoersmaatschappij op zoek naar een nieuwe locatie. Deze werd nu gevonden: tegen 2027 kan er verhuisd worden naar het Syntra-terrein in de Mollemse industriezone.

De zoektocht naar een nieuwe stelplaats voor de bussen van De Lijn loopt al even. In maart 2019 liep de milieuvergunning van de huidige stelplaats aan het station van Asse voor het eerst af.

De deputatie van Vlaams-Brabant zorgde wel nog voor een verlenging tot begin maart 2023 zodat de vervoersmaatschappij op zoek kon naar een nieuwe locatie. Het gemeentebestuur van Asse had immers al aangegeven dat het niet wenselijk is de stelplaats op langere termijn uit te baten op de huidige locatie.

De Lijn onderzocht verschillende locaties maar geen enkele bleek geschikt. De nieuwe site moest niet alleen groter zijn, een geschikte vorm hebben en planologisch inpasbaar en vergunbaar zijn. Het moest vooral, om de dienstverlening kostenefficiënt te houden, binnen een bepaalde afgebakende zone gelegen zijn. Zo werd het zoekgebied beperkt tot het bedrijventerrein Mollem Z.5.

Verlenging

Uiteindelijk viel het oog op de site van Syntra in de Mollemse industriezone. In december 2021 vonden de eerste gesprekken plaats tussen De Lijn, Syntra en de gemeente Asse en die hebben nu tot een concrete overeenkomst geleid. Syntra plant in 2025 te verhuizen.

In afwachting van de verhuizing kan De Lijn alvast alle voorbereidende stappen nemen: de effectieve aankoop van het terrein, het ontwerp, het bestek, de vergunningsaanvraag en de aanbesteding.

Een traject dat doorgaans 24 tot 30 maanden in beslag neemt. Eens Syntra verhuisd is, zal De Lijn er ook alles aan doen om de verhuizing van de oude naar de nieuwe site zo snel mogelijk te laten verlopen, gelet op alle stappen die moeten genomen worden. In afwachting van een nieuwe locatie heeft De Lijn een vergunning gekregen voor de huidige stelplaats tot 2027.

Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) is verheugd dat De Lijn haar stelplaats in Asse behoudt. “Met de aankoop van de site ‘Syntra’ op de Assesteenweg zal De Lijn zich blijvend vestigen in onze gemeente. De keuze is genomen in volledige transparantie en overleg met de gemeente die al langer vroeg naar een hervestiging van de stelplaats in de Stationsstraat. De plaats kort bij de industriezone en onze eigen werkliedencentrale is ideaal zowel als vestigingsplaats en als uitvalsbasis voor de drukke lijnen die Asse doorkruisen.”