Café Belge Foto: Dirk Vertommen

Café Belge op Mechelse Grote Markt gaat op de fles

MECHELEN - Café Belge op de Grote Markt van Mechelen heeft het faillissement aangevraagd. Met pijn in het hart moesten de uitbaters hun zaak loslaten. De voorbije maanden gingen al verschillende horecazaken hen voor, andere staan over te nemen en tegelijk openen er ook heel wat nieuwe.

In maart zou Miguel Poulin de vijfde verjaardag vieren van zijn brasserie op de Grote Markt, maar het mocht niet zijn. Afgelopen zaterdag was Café Belge een laatste keer open. “We hebben tot de laatste dag gevochten”, reageert Miguel Poulin.

Voor de uitbater was het in de huidige omstandigheden onmogelijk om de zaak nog langer open te houden. De gevolgen van de opeenvolgende crisissen wogen te zwaar door. “Eerst was er de nasleep van corona. Daarna volgden de torenhoge energiekosten en de prijsstijgingen bij nagenoeg alle leveranciers”, vertelt Poulin.

Bekende zaken stopten

Ook de perikelen rond de bereikbaarheid van het centrum speelden volgens hem mee. “Omwille van de ‘pestvesten’ bleven klanten weg. Dat heeft er toe bijgedragen”, zegt de uitbater. Café Belge is niet de eerste horecazaak die er noodgedwongen mee stopt. Onder meer d’Afspraak in de Keizerstraat en Tapas Bar Puncho op de Vijfhoek gingen de voorbije maanden al op de fles. Ook Pascal Van Himste van café Boesjkammeree gaf er de brui aan.

“Café Belge is niet de eerste horecazaak die failliet gaat en het zal jammer genoeg ook niet de laatste zijn”, reageert Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen. Hij geeft aan dat de crisissen er bij veel collega’s zwaar hebben ingehakt. Het gerucht gaat dat uitbaters aan hun leveranciers en huisbazen ook uitstel van betaling vragen.

 

“De coronacrisis die twee jaar duurde, werd gevolgd door een energiecrisis. Die zorgde er dan weer voor dat ingrediënten fors duurder zijn geworden en dat de lonen zijn gestegen. Als je die stijging van je kosten met 10% niet op tijd kan doorrekenen, dan stopt het op een gegeven moment. Dat is de harde realiteit”, legt Michiels uit.

Zaken over te nemen

Het valt op dat er ook heel wat horecazaken over te nemen staan. Restaurant Madrid in de Lange Schipstraat bijvoorbeeld en sinds kort Chili Beans op de Korenmarkt. Toch maakt de voorzitter van de horeca zich geen zorgen. “De uitbaters van Barzé hebben bijvoorbeeld al een overnemer gevonden voor hun pand. Daar komt een winkel en bar die gespecialiseerd is in olijfolie”, zegt Christian Michiels.

Hij wijst erop dat er ook veel nieuwe zaken op komst zijn. “Er komen veel zaken bij, meer dan er sluiten. Burger King in de Bruul, Bier Central op de Grote Markt en de Thaise keten Pataya op de IJzerenleen om er enkele te noemen. We mogen ook niet vergeten dat er de jongste jaren in Mechelen veel goede restaurants zijn bijgekomen”, vertelt Michiels.