https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_02_23_c369c777-476d-4d69-9a1c-92f9a2208b14 Foto jvdv

Personeelstekort, gestegen prijzen en hogere lonen: Wase horecazaken moeten vaak “creatief zijn om te overleven”

REGIO - De Wase afdeling van Horeca Vlaanderen nodigt maandag 6 maart alle werkgevers en werknemers uit de horecazaken in het Waasland uit voor een event in De Koolputten in Waasmunster. Hét ideale moment om poolshoogte te nemen over hoe het gaat met de collega’s in de sector. “Onze sector heeft het niet gemakkelijk”, zegt voorzitter Luc Staessens van de Bokmolenhoeve in Lokeren. “Personeelstekort en fors gestegen onkosten brengen heel wat horecazaken in de problemen.”

“Horeca Waasland behartigt de belangen van alle Wase hotels, restaurants en cafés, maar ook feestzalen, traiteurs, nachtclubs en frituren”, zegt Luc Staessens. “We merken dat heel wat traditierijke zaken goed blijven draaien, maar dat deze mensen worden ook getroffen door een tekort aan personeel, de hogere lonen en vooral ook de fors gestegen prijzen van grondstoffen.”

“Vooral cafés hebben het moeilijk, zeker als ze gebonden zijn aan dure contracten voor de huur en de drankenlevering. Restaurants en andere eetgelegenheden moeten dan weer de hogere grondstofprijzen gedeeltelijk doorrekenen aan de klanten, want de winstmarges waren al niet groot. Om te overleven is vaak heel wat creativiteit nodig.”

Kleinschaliger

Dat kunnen de horeca-uitbaters alleen maar beamen. Bestuurslid Marc Demonie van Horeca Waasland runde tot voor kort restaurant en feestzaal Art Nouveau in Sint-Gillis-Waas.

“We hadden een feestzaal voor 300 personen en ons restaurant bood plaats aan 50 mensen”, zegt Marc. “De aanvragen voor feesten bleven groot, maar we kampten met personeelstekort. In die mate dat we zelfs de jongste vijf jaar geen kerst- of oudejaarsavondfeest konden organiseren. We hebben de gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Eind 2023 openen mijn vrouw en ik aan Oosteindeken in Stekene ons nieuw restaurantje A L’Aise met 18 couverts.”

Jurgen Van de Voorde van ’t Spaans Hof in Hamme is secretaris van Horeca Waasland. Ook in zijn zaak zitten er veranderingen aan te komen. “Na 30 jaar beleven we in september van dit jaar een soort heropening met open keuken, zodat ik als chef meer contact heb met de klanten”, zegt Jurgen. “Samen met mijn echtgenote wil ik nog meer verfijnde tapas serveren, kleinschalig in een intiem kader.”

Werknemers in de watten leggen

Horeca Waasland wil de vele werknemers in de Wase horecasector op maandag 6 maart in de watten leggen met de ‘Nacht van de Wase Horeca’. Vanaf 19 uur opent De Koolputten de deuren voor een happening, waaraan enkele horecaleveranciers hun producten voorstellen.

Op de foto: Voorzitter Luc Staessens (zittend) en de bestuursleden van Horeca Waasland: Peter Serneels, Arne Van Bel, Marc Demonie, Jurgen Van de Voorde en Tim Van der Valk