Euromat Foto: Joris Herregods

Pionier in machineverhuur Euromat viert gouden jubileum

WIJNEGEM - Precies vijftig jaar geleden stalde Eric van de Velde zijn eerste mobiele compressoren beneden aan de (oude) Hoogmolenbrug. Hij zette er het bordje ‘te huur’ bij, wat toen nog de wenkbrauwen deed fronsen. Maar de man was een visionair ondernemer. Vandaag heeft Euromat vijf vestigingen verspreid over heel België. Opvallend: Euromat is nog altijd een familiebedrijf, met vandaag Erics kinderen Els (50) en Tom (53) in de stuurcabine. “Ons gouden jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, kondigen broer en zus trots grote feestelijkheden aan.

Geboren Gentenaar Eric van de Velde was nog maar 28 jaar toen hij aanklopte bij zijn baas van de Amerikaanse compressorenfabrikant Ingersoll-Rand. “Voortaan moet jij mij niet meer betalen. Ik ga jou betalen! Ik ga die fantastische mobiele compressoren die wij nu alleen verkopen, zelf verhuren.”

Zo moet het ongeveer geklonken hebben in 1973, het jaar van de autoloze zondagen. Eric overleed elf jaar geleden, maar zijn dochter Els bevestigt, wijzend naar enkele mooie archiefbeelden aan de muur van haar bureau. “Papa was een pur sang ondernemer. Hij zag dat gat in de markt en kon de West-Vlaamse familie Cnockaert overtuigen om mee voor het startkapitaal te zorgen. Ook ons mama Lucia Geers sprong enthousiast mee op de kar.”

 

 

Taboe

Het avontuur van de familie van de Velde werd aanvankelijk maar meewarig bekeken. “Er kleefde in die tijd nog een taboe op het huren van materieel, zeker van dure machines”, verklaart directeur Els. “De concurrentie of klanten zouden er uit kunnen afleiden dat het niet goed ging met je bedrijf. Onzin natuurlijk. Gelukkig is die schroom snel verdwenen. Wijnegem werd gekozen als vestigingsplaats omdat m’n ouders terecht geloofden dat de industrie van de haven voor flink wat klanten zou zorgen.”

Euromat heeft intussen vijfduizend tiptop onderhouden machines in stock. En dat zijn lang niet alleen maar compressoren meer. “We verhuren bijna alles wat van pas kan komen bij uitvoerend werk: van kleine boorhamers tot compressoren met een luchtdruk van wel 20 bar. Maar noem wat op, of wij hebben het hier staan: stroomgroepen, lichtmasten, hoogtewerkers, verreikers, schaarliften,… Het gamma is enorm uitgebreid. Onze corebusiness blijft verhuur, al verkopen we intussen ook bepaalde machines.”

 

 

0-uitstoot

Euromat volgt de trends op de voet en is onder meer pionier in compressoren die nog 0 uitstoot veroorzaken aan schadelijke stoffen. “We vermoeden dat steden en gemeenten die norm in de toekomst wel eens zou kunnen opleggen aan aannemers die aan de slag gaan op hun grondgebied”, aldus Els van de Velde, die zelf in Stekene woont.

“Na de moeilijke coronajaren zit Euromat opnieuw in de lift. De vaak lange leveringstermijnen voor wie vandaag zelf machines wil aankopen, speelt in ons voordeel. Wij staan altijd en meteen paraat. We besparen onze partners bovendien dure onderhouds- en stallingskosten. Samen met onze service wordt dit meer dan ooit naar waarde geschat. ”

Tielt

De Europese ambities van stichter Eric van de Velde heeft het familiebedrijf met hoofdzetel in Wijnegem nog niet waargemaakt. Maar met zeventig medewerkers, opererend vanuit intussen vijf filialen is Euromat ook zonder de steun van grote nationale of internationale groepen uitgegroeid tot een toonaangevende Belgische speler in haar sector.

“Na Machelen, Oostakker en Gosselies, openden we vorig jaar ook een verhuurdepot in het West-Vlaamse Tielt”, illustreert directeur Els de expansie van het bedrijf. “Plannen om naar het buitenland te trekken, zijn er vooralsnog niet. We kijken eerder richting Luik of Limburg, al is dat nog niet concreet. Dit jaar willen we vooral voldoende tijd nemen om samen met onze mensen en klanten te vieren dat we het al vijftig jaar samen uitzingen.”

 

 

Durbuy

Els van de Velde heeft haar bureau boven het magazijn, de showroom, onderhoudsateliers en het administratief onthaal. Het lijkt veel te leeg om geloofwaardig te zijn. Het typeert haar. “Ik zit inderdaad liever niet hier, maar beneden tussen onze mensen. En ik pendel voortdurend tussen al onze vestigingen. Mijn broer Tom en ik gaan er prat op dat we alle medewerkers nog bij de voornaam kennen. Dat kan van pas komen bij het grote Euromat-personeelsfeest dat we op 9 juli organiseren in Durbuy. Op 2 juni houden we een feestelijke opendeur in Wijnegem waarbij ook onze trouwe klanten en andere partners kunnen meevieren.”

Euromat, Merksemsebaan 292 in Wijnegem.