Stevens REcycling Genk

Stevens gestuit: vergunning door de neus geboord

Schrootverwerkingsbedrijf Stevens Recycling in Genk krijgt een weigering van de Limburgse deputatie voor de hervergunning van de opslag- en verwerkingscapaciteit. Ook de geplande uitbreiding wordt niet vergund.

Stevens Recycling wil een omgevingsvergunning verkrijgen voor de verdere exploitatie van het bedrijf én voor het uitvoeren van vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen, zoals de optimalisatie van het terrein, de uitbreiding van de hallen, de regularisatie van een aantal loodsen en het plaatsen van waterbuffers en groenaanplanting.

De aanvraag voor hervergunning gaat over een opslagcapaciteit van 20.000 ton schroot en een verwerkingscapaciteit van de shredder van 1.000 ton per dag. Maar het provinciebestuur weigert de aanvraag. “Vooral de zeer hoge deposities van PCB’s en dioxines in de omgeving waren belangrijk bij de beoordeling van deze aanvraag”, zegt gedeputeerde Inge Moors. “Voor de weigering volgen we unaniem ongunstig advies van de POVC.”

Daarnaast wil het bedrijf ook schroot stapelen tot een hoogte van maximaal 12 meter in plaats van 3 meter, zoals voorzien is in de regelgeving (Vlarem). “Daardoor mogen er meer stofemissies verwacht worden dan bij een lagere stapelhoogte, en dat draagt eveneens bij tot de weigering van de aanvraag.”

Stevens Recycling kan tegen het weigeringsbesluit van de deputatie nog beroep aantekenen bij de minister binnen de 30 dagen na betekening van het besluit.