De stad Antwerpen werd op 6 december het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval. Dit veroorzaakte heel wat hinder in onder meer de digitale dienstverlening. De stad Antwerpen nam enkele maatregelen om de aanval af te weren en de schade te beperken.
Zo werden experten in cyberveiligheid aangetrokken om de informaticasystemen te beveiligen tegen deze aanval. Dat betekende onder meer door letterlijk de stekker uit enkele systemen te trekken en verbindingen met andere netwerken te onderbreken om zo te beletten dat het computervirus zich kon verspreiden. Het is tot op vandaag onduidelijk wat de cybercriminelen aan informatie wisten te bemachtigen. Het Antwerpse stadsbestuur benadrukt van niet hebben onderhandeld en ook geen losgeld te hebben betaald.
70 miljoen euro schade
Deloitte Consulting & Advisory gaat in opdracht van de stad Antwerpen deze crisisaanpak nu evalueren en kijken of de juiste stappen werden ondernomen. Aan deze doorlichting van de crisismanagement hangt een prijskaartje van 84.620 euro inclusief btw. Uit eerste ramingen zou de schade voor de stad Antwerpen door deze cyberaanval rond de 70 miljoen euro zitten.
Ondertussen lijkt de digitale dienstverlening zich stilaan te herstellen van de cyberaanval. Dit was ook de prioriteit. Een aantal producten kunnen nog steeds niet worden aangevraagd, zoals parkeervergunningen, bewonerskaarten, toelatingen voor de lage-emissiezone en het aanmaken, opladen en blokkeren van de sorteerpas voor de sorteerstraten. Er zijn ook nog steeds vertragingen in de aanvragen van omgevingsvergunningen.