MAES BETON Foto: Annelies Frederickx

RUP Maes Beton moet uitbreiding van de vestiging mogelijk maken

DESSEL - Maes Beton plant een uitbreiding van de vestiging aan Nieuwedijk in Dessel. Die uitbreiding, met onder meer de bouw van een nieuwe stockagehal, is momenteel om verschillende redenen niet realiseerbaar. Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Maes Beton moet daar verandering in brengen. Nog tot en met vrijdag 21 april loopt een openbaar onderzoek en het RUP zal ook voorgesteld worden tijdens een informatiemoment op 9 maart.

Maes Beton is sinds de jaren ‘80 gevestigd op de linkeroever van het kanaal DesselTurnhout-Schoten in de gemeente Dessel. De hoofdactiviteit van het door Karel Maes opgerichte bedrijf richtte zich in eerste instantie op de productie van rioleringsbuizen, betonplaten en betonnen palen. Vandaag zijn de activiteiten eveneens uitgebreid met de verkoop van betonklinkers en buitentegels. Op de site worden producten gemaakt, verkocht, gestockeerd en er zijn eveneens twee bedrijfswoningen aanwezig.

Het bedrijf is grotendeels gelegen in een zone met bestemming KMO-gebied volgens het gewestplan. Beperkte delen van het bedrijf zijn zonevreemd gelegen. Het bedrijf wil verder uitbreiden met bijkomende verharding, maar botst daarbij op de grenzen van de bestaande bestemming KMO-gebied. Op lange termijn wil het bedrijf ook binnen de bestaande KMO-zone zijn bebouwing vergroten. Nagenoeg de hele site is verhard, waardoor infiltratie van hemelwater niet mogelijk is. Het bedrijf is op zoek naar een ruimte voor hemelwaterbuffering.

Foto: Gemeente Dessel

Het RUP heeft als doel enerzijds tegemoet te komen aan de economisch georiënteerde wensen van het bedrijf, maar dit te laten gebeuren in een context die in harmonie is met de omgeving. Er wordt eveneens van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal problemen met de afvoer van hemelwater op te lossen. Anderzijds wenst het RUP te bekijken op welke manier het faciliteren van uitbreidingsmogelijkheden voor de gemeentelijke parking naast het bedrijf een meerwaarde kan zijn voor de huidige capaciteitsproblemen. Immers is de parking direct bedoeld voor de aangrenzende Sas 4-toren, een belangrijke toeristische aantrekkingspool van de gemeente.

Het gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan Maes Beton werd voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad. Van maandag 20 februari tot en met vrijdag 21 april loopt er een openbaar onderzoek. Op donderdag 9 maart organiseert het lokaal bestuur een informatiemoment en kan iedereen tussen 14u en 19u de plannen inkijken in administratief centrum De Plaetse.