Zestien jaar al is ze ondernemer. Eerst als loonbaancoach met haar eigen bedrijf Passion for Work, dat ze in 2019 verkocht, nu als ‘high-end-businessmentor’ bij Passion for Business. “Ik leer consultants en ondernemers, geen starters, hoe ze hun omzet nog kunnen verhogen als ze het gevoel hebben aan hun plafond te zitten, door hun kennis op een andere manier te verpakken. Bij die mensen zie je dat geld niet de drijfveer is voor groei. Het is meer de drive om altijd beter te worden. Die heb ik ook.”
Katrin heeft haar zoontje Andres (3) bij, want ze is een single mama. In deze fase van haar leven zet ze haar opgebouwde fortuin graag in om meer tijd te kopen voor zichzelf en haar zoontje. Dankzij de nanny hoeft hij niet naar de naschoolse opvang.
Katrin heeft een definitie van een miljonairsvrouw: een vrouw die als ze haar eigen woning niet meetelt – want als je die verkoopt ben je dakloos – binnen de zes maanden een miljoen euro op de bank kan hebben, als ze al haar assets zou verzilveren. Dus bijvoorbeeld door de verkoop van appartementen die je verhuurt, beleggingsproducten of een bedrijf.
“Voor alle duidelijkheid: miljonair worden is voor mij nooit een doel op zich geweest. Ik ben het pas gaan uitrekenen toen iemand me zei dat ze geen miljonairsvrouwen kende. Terwijl mannen daar veel opener over praten, ook tegen elkaar. Ik voelde een zekere schaamte toen ik het van mezelf wist, een loyaliteit naar mijn familiesysteem. Mijn grootouders waren eenvoudige boeren uit de Kempen. Je hebt een ‘tribe’ nodig om te overleven. ‘We zullen ons maar klein houden, anders riskeren we afwijzing en uitsluiting’, zo wordt er nog te vaak geredeneerd. Ik had ook schrik dat het mijn kansen op de liefdesmarkt zou verkleinen. Allemaal gek natuurlijk, want van mannen wordt het wel aanvaard.”
Denken vanuit overvloed
“Met mijn podcast wil ik vrouwen inspireren, en tonen dat je veel meer kan bereiken met een andere mindset: denken vanuit overvloed in plaats vanuit schaarste”, vertelt ze. “Ik heb de podcast bewust op 14 februari gelanceerd, op Valentijn. Geld gaat ook over liefde. Over eigenliefde. Over jezelf het allerbeste gunnen. Daarnaast is Valentijn de verjaardagsdatum van mijn mama, die twintig jaar geleden uit het leven stapte. Ze zou nu 73 zijn geworden. Ik was 28 jaar toen.”
“Die ingrijpende gebeurtenis zorgde voor een existentiële periode, een keerpunt. Ik werkte toen zelf nog in loondienst, maar ik functioneerde niet in dat systeem. Voor mijn dertigste had ik al een jaar thuisgezeten met een burn-out en bore-out. Ik heb mijn mindset toen radicaal aangepast. Blijf ik hierin hangen? Gaat die gebeurtenis met mijn moeder mijn identiteit bepalen? Of ga ik mezelf het mooiste leven gunnen?”
Kort daarna richtte Katrin haar bedrijf Passion for Work op, om anderen te helpen via loopbaanbegeleiding. “Het was de pioniersperiode van de loopbaancheques. Op den duur had ik een team van zestien coaches.”
Spanje en Ibiza
Lang voor het ‘in’ was, werkte Katrin al vanuit Spanje en Ibiza. “Ik had als twintiger een zestal jaar in Nederland gewoond met mijn toenmalige partner. Spanje was altijd een droom geweest, maar ik dacht dat dat onbetaalbaar was. Op mijn 38ste was ik nog geen miljonair. Tegelijk besefte ik ook wel heel hard hoe kort het leven kan zijn. Ik was mijn moeder verloren toen ze 54 was, mijn ex-partner is ook op zijn 54ste overleden. Als je het écht wil, mag je het niet wegduwen, dacht ik.”
“Toen begon ik uit te zoeken hoe anderen dat deden. Bleek dat je eigenlijk vrij goedkoop in Spanje kan huren. In Andalusië, hoog in de bergen tussen de olijfbomen, vond ik een huis dat ik ook mocht onderverhuren. Dat dekte mijn kosten. Het eerste wat ik regelde was een goede internetverbinding. Ik werkte drie weken van ginder en kwam dan tien dagen naar hier om mijn team te zien en te coachen. Zo heb ik jarenlang vanuit mijn koffer geleefd. Eerst vanuit Andalusië, daarna vanuit Ibiza.”
n 2019 kwam er een nieuw keerpunt. “Ik had al langer een kinderwens, maar op dat moment geen relatie. Op mijn 43ste ben ik na een lang traject op de valreep toch nog moeder geworden, via een Spaanse privékliniek. Ook op dat vlak ben ik verder gegaan waar anderen stoppen. Ik heb toen ook mijn bedrijf verkocht, omdat ik niet het gevoel had dat ik nog vernieuwend kon zijn. Ik wou tijd met mijn kind doorbrengen en ben dan met Passion for Business gestart. Ik ben ook dicht bij mijn broer in Wilrijk komen wonen, omdat je met een kind een vangnet nodig hebt.”
Innerlijke ontwikkelingsreis
Dat het allemaal niet rozengeur en maneschijn is geweest, wil ze niet verbergen. Zo kwam de belastingdienst eens een bedrag innen ter waarde van een Porsche. “Je werkt in een gesubsidieerde sector, maar die regeltjes veranderen continu, wat vaak voor stress zorgde. Geld verdienen en geld beheren is iets anders, heb ik intussen ook geleerd. Gelukkig heb ik toen een heel goeie boekhouder gevonden om me de trucs te leren.”
Maakt een leven in overvloed altijd gelukkig? “Voor mij is dat miljoen nooit een doel geweest. Een vriend die altijd keihard gewerkt heeft en dat miljoen bereikte, viel in een zwart gat. ‘Want er is niks veranderd’, zei hij. Dat klopt. De route ernaartoe is veel boeiender. Dát is wat je verandert. Ik ben zelf naar Santiago de Compostela gewandeld. Als je aan die kathedraal komt, kan het ook tegenvallen, want zo speciaal is die niet. Maar het is de camino, het onderweg zijn, die het de moeite maakt. Als loopbaancoach en nu als businessmentor haal ik er mijn grootste voldoening uit als ik levens zie veranderen.”
Het is de innerlijke ontwikkelingsreis naar het miljoen die deze podcastreeks met miljonairsvrouwen boeiend maakt. “Ik heb nu mijn eerste drie gesprekken met miljonairsvrouwen gelanceerd. Om dat miljoen te bereiken, moet je anders durven denken. Het is 80% energie en 20% strategie. Op identiteitsniveau is er een switch nodig.”
Interesse? Mis geen enkel podcastgesprek en registreer je via https://app.springcast.fm/podcast/passion-for-business-podcast.