Buitenland Houthalen

Legendarisch café houdt er mee op

"Nee, ik zit in het buitenland" is een zinnetje dat niet meer als excuus kan worden ingeroepen door niet-geautoriseerde cafégangers... Het legendarische café Buitenland in Houthalen-Helchteren heeft immers de deuren gesloten. Uitbater Dries Vandebeeck wil na 9 jaar meer tijd aan zijn gezin en zijn reguliere job besteden.

Café Buitenland in de Stationstraat bestaat al sinds 1989. Het was de ‘antiplastic kunstenaar’ Toon Eerdekens die de zaak naam en faam bezorgde. Het Buitenland werd niet alleen de pleisterplaats voor de lokale jeugd, maar wist ook veel bezoekers van buiten de gemeente aan te trekken.

Sinds 2014 is de uitbating in handen van Dries Vandebeeck, nu 33 jaar. “De zaak draaide ontzettend goed”, zo blikt hij terug. “Er was geen specifieke doelgroep. De mensen die hier over de vloer kwamen hebben een leeftijd tussen de 16 en de 86 jaar. En niet alleen uit de directe omgeving. Het had zijn aantrekkingskracht.”

“Eigenlijk is het altijd wel plezant geweest. Het is dan ook met gemengde gevoelens dat ik er mee stop. Ik ben er wel van overtuigd dat ik het moet doen. Vooral voor mijn gezin. Ik heb in de negen jaar dat ik hier achter de toog sta drie kinderen gekregen. Mijn vriendin is dan ook blij dat ik er een punt achter zet. Maar ook mijn werk speelt een rol. Ik ben voor de gemeente Houthalen-Helchteren groepscoördinator Vrije Tijd. Er gaan dus meer familiemomenten overblijven.”

Dries zegt in Het Belang van Limburg dat zijn café ook klappen kreeg in de coronaperiode. “Het was moeilijk om het weer allemaal op gang te trekken”, gaat de uitbater verder. “Doe daar ook nog eens de energiecrisis bij en de aantrekkelijkheid daalt dan toch weer een heel stuk.”

Het café sloot afgelopen weekend de deuren. Misschien dat er nog ooit iemand anders het Buitenland op de kaart wil zetten?