schrijnwerkerij Vrancken (Foto: EVA)

Plannen bijgeschaafd: schrijnwerkerij mag uitbreiden

Een extra loods van 600 vierkante meter heeft Schrijnwerkerij Vrancken nodig om de toekomst in Lanaken veilig te stellen. Om dat mogelijk te maken gaat de gemeente een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan maken. Daarmee wordt het zonevreemde bedrijf, dat al sinds 1960 bestaat, ineens geregulariseerd.

Schrijnwerkerij Vrancken E&W in de Briegdenstraat in Lanaken is een familiebedrijf dat in 1960 werd opgericht. Vader en zoon Vrancken hebben er doorheen de jaren een gerespecteerde KMO van gemaakt. De bedrijfsruimte ligt echter zonevreemd in een woonzone en landbouwzone, en dat is een probleem om de nodige uitbreiding te kunnen realiseren. Door de aanhoudende groei is het magazijn helemaal vol, en moet een nieuwe loods van 600 m2 een oplossing bieden.

“We willen dit bedrijf graag helpen”, bekent burgemeester Marino Keulen (Open Vld). “De ligging aan het eind van de Briegdenstraat stoort niemand en de schrijnwerkerij zorgt niet voor overlast. Omdat Vrancken op korte termijn wil uitbreiden en er onlangs een planologisch attest werd afgeleverd, lijkt het ons logisch de situatie te regulariseren via een RUP. Het bedrijf is immers een stabiele, degelijke onderneming.”

Er wordt wel afgesproken dat als het bedrijf de activiteiten stopzet, de oorspronkelijke functie van bewoning en landbouw opnieuw van toepassing wordt.