Bert Suetens ’t Laiterieke Bert Suetens. Foto: Koen Fasseur.

Zaakvoerder Bert sluit onverwachts de deuren van bekende horecazaak in Brasschaat

BRASSCHAAT - De bekende horecazaak ’t Laiterieke, op de hoek van de Lage Kaart en de Henrilei in Brasschaat, sluit de deuren. Bert Suetens, die zowat zijn hele leven in de zaak werkte, stopt met pijn in het hart. In het pand is sinds mensenheugenis een horecazaak gevestigd. “Ik wilde blijven doorgaan, maar het ging niet meer.”

Bert Suetens sloot zondagavond voor het laatst de deuren van ’t Laiterieke. Voor de vele vaste klanten is dit bijzonder spijtig nieuws. “Ik vind het zelf ook zeer jammer. Maar een samenloop van omstandigheden deed me tot dit besluit komen. Ik ben op de sukkel met mijn gezondheid, en er zijn die hoge energie- en loonkosten. Bovendien voelen we de nasleep van corona nog altijd.”

“Ik ben hier als 15-jarige student beginnen te werken”, zegt Suetens. “Na een onderbreking van enkele jaren in andere horecazaken, ben ik hier opnieuw terechtgekomen. 25 jaar geleden begon ik als werknemer en 15 jaar geleden heb ik me ingekocht. Sinds zeven jaar is de zaak helemaal van mij. Ik wilde blijven doorgaan, maar het ging niet meer.”

Bert Suetens ’t Laiterieke
Bert Suetens. Foto: Koen Fasseur.

Bekende klanten

’t Laiterieke kreeg tal van bekende klanten over de vloer. “Jan Jambon (N-VA) kwam hier geregeld toen hij nog om de hoek woonde. Sam Gooris en Kelly Pfaff komen hier geregeld en Bart De Wever (N-VA) gaf één keer per jaar hier een familiefeest. We deden geregeld thema-avonden zoals een Spaanse avond en een Amerikaanse barbecue.”

De eerste vermelding van de zaak dateert al van voor 1914. De zaak heette toen Hotel-Restaurant La Laiterie, gelegen aan de Boulevard Henri, vandaag Henrilei. De eigenaar was toen een zekere Louis Hübner. Het pand kende nadien verschillende eigenaars en namen. Er vonden ook meerdere verbouwingen plaats.

Bert Suetens ’t Laiterieke
Foto: Koen Fasseur.

Tot 1980 was de naam Melkerij Kattekensberg. Dat had te maken met de ligging tussen de Kattekensberg en de Hondjesberg. Er kwamen zeer veel dagtoeristen uit Antwerpen naar het groen en daar profiteerde de horecazaak dan ook mee van. Naast de vele dagtoeristen kreeg de omgeving ook veel bezoeken van jeugdbewegingen en schoolkinderen. De groepen bezochten dan eerst de grot in het Mariadomein aan de Rustoordlei. Het toenmalige ‘pretpark’ is met de jaren veel kleiner geworden.

Het Laiterieke was gekend voor de grote speeltuin. Daar bevond zich lange tijd een ‘Vliegende Hollander’. Duizenden kinderen hebben daar op gespeeld. Tijdens verjaardags- en communiefeestjes klommen ook volwassenen met plezier op het speeltoestel.

De zaak staat nu over te nemen.