Hosanna Foto: Unizo.

Glazenier Johanna Hermans is Antwerpse Starter van het Jaar 2022

ANTWERPEN - Johanna Hermans is met haar bedrijf Hosanna door Unizo provincie Antwerpen verkozen tot 'Starter van het Jaar'. Sinds 2022 steekt ze de eeuwenoude ambacht glas-in-lood in een eigenzinnig jasje. "We hadden niet verwacht dat we zouden winnen, maar we zijn blij dat onze ambacht de erkenning krijgt die het verdient", zegt de winnares.

Hosanna wordt sinds 2022 gerund door Johanna en haar vriend Wannes. Hij creëert het design terwijl zij de ontwerpen vakkundig uitwerkt. Naast eigen creaties lapt het duo ook oude werken op om ze een nieuw leven te geven. Johanna deelt haar kennis ook met de rest van de wereld door middel van workshops. Daarmee wil ze de schoonheid en meerwaarde van glas-in-lood meegeven aan anderen.

Starter van het Jaar

Maandag raakte bekend dat Unizo Hosanna heeft verkozen tot Antwerpse Starter van het Jaar 2022.  “We hadden niet verwacht dat we zouden winnen”, reageert Johanna tevreden. “Glas-in-lood is op zich geen nieuw product, maar wij proberen hier wel nieuw leven in te blazen. Ik vind het belangrijk dat jonge mensen met glas-in-lood bezig zijn. We vinden het dus super dat onze ambacht dankzij Unizo de erkenning krijgt die het verdient.”

Carl Van Dyck, directeur Unizo provincie Antwerpen, is blij dat deze ambachtsvrouw de award in handen krijgt. “Ik geef toe: de schoonheid van het product heeft indruk gemaakt. Maar we zijn vooral trots dat we eens een ambacht, een startende ambachtsondernemer, in de spotlight kunnen zetten. Hoe je hedendaags design laat samensmelten met een zeer oude ambacht is mooi. Maar het is vooral een sterk en overtuigend businessplan dat ons over de streep heeft getrokken. Hosanna gaat een kleurrijke toekomst tegemoet”, zegt hij.

Johanna stoot nu door naar de nationale ronde van Starter van het Jaar. Op 23 februari maakt ze kans om ook de nationale Starter van het Jaar te worden.