Mahabat Mohammad Shaker © Dirk Vertommen

Syrische advocate (40) start eetkraam op Mechelse markt: “Mijn droom is een eigen restaurant”

MECHELEN - Zes jaar geleden kwam de Syrische Mahabat Mohammad Shaker (40) als oorlogsvluchteling aan in ons land. Omdat ze hier als advocate niet aan het werk kon, trok ze zich op een andere manier uit de slag. Mahabat leerde Nederlands en richtte zich volledig op haar andere passie: koken. Met een eetkraam op de wekelijkse markt in Mechelen timmert ze aan een nieuw leven.

Het is gezellig druk aan het kraampje van Mahabat op de Mechelse Grote Markt. Sinds enkele weken is ze op zaterdag extra vroeg uit de veren, in de hoop een plekje te bemachtigen op de drukbezochte wekelijkse markt. “Ik heb nog geen vaste standplaats. Dat kan nog jaren duren. Het zou mooi zijn als het ooit lukt”, vertelt Mahabat.

Ze verontschuldigt zich voor haar Nederlands, terwijl ze zich meer dan aardig uit de slag trekt. Voorlopig behelpt de veertiger zich nog met een mooi aangeklede partytent en voert ze haar spullen aan met een bakfiets. “Ik heb een fietskraam besteld.”

Met Malamin laat ze de marktbezoekers in de Dijlestad Koerdische specialiteiten uit Syrië en Irak ontdekken zoals linzensoep, hummus en Biryani met kip of op vegetarische wijze. “Dat is een gerecht met een typische mengeling van kruiden. Ik bereid alles zelf. Koken is mijn passie”, zegt Mahabat.

 

Mahabat Mohammad Shaker
© Dirk Vertommen

Van die passie wil de voormalige advocate wat graag haar vak maken. “Makkelijk is dat niet. Er zijn veel regels waar je aan moet voldoen. Ik moet de mensen ook overtuigen om eens te proeven van een andere keuken dan degene die ze gewoon zijn”, vertelt Mahabat. Maar de mama van vier dochters is vastberaden om in België een nieuwe toekomst op te bouwen voor haar en haar gezin.

Veilige toekomst

Een veilige thuishaven vooral, want over gevaar voor eigen leven weet de Syrische alles. Zes jaar geleden liet ze haar thuisland achter, op de vlucht voor het aanhoudende geweld. “We woonden in het Koerdische gedeelte van Syrië, niet ver van de grens met Turkije. Ik vrees dat de situatie er de komende jaren erger en erger zal worden. Soms heb je geen andere keuzes, de oorlog duurt al twaalf jaar. In zo’n klimaat kan ik mijn kinderen geen toekomst bieden”, legt Mahabat uit.

Mahabat Mohammad Shaker
Mahabat met dochters Ara en Warvin Sakvan en hun vriendin Rana Schipman. © Dirk Vertommen

En dus ging ze in 2017 samen met vier dochters haar man achterna, die anderhalf jaar eerder Syrië ontvluchtte op zoek naar een beter leven voor zijn gezin. “Met mijn diploma als advocate kan ik in België weinig doen. Daarom ben ik voor mijn andere passie gegaan: koken”, zegt Mahabat. Hun nieuwe thuis was aanvankelijk wennen. “In het begin was het moeilijk, maar nu gaat het beter en beter.”

Catering

Mahabat is trots op haar vier dochters. “De oudste volgt een opleiding Chemie, de anderen lopen school in BimSem en De Parel. Ze zijn goed bezig”, zegt ze.

In Mechelen voelt ze zich ondertussen thuis. “Ik woon hier graag. Het is een kleine stad en niet zo druk als Antwerpen of Brussel. Momenteel ben ik nog zelfstandige in bijberoep, maar het ik zou graag volledig zelfstandige worden. Ik verzorg ook catering, maar mijn droom is een eigen restaurant”, vertelt de onderneemster.